U interesu građana

Nakon tri nedjelje od izbora nove vlade koju predvodi Albin Kurti na Kosovu je ponovo je aktuelizovana tema o vraćanju mjera reciprociteta sa Srbijom, prenosi Reporteri.

Portparol vlade Perparim Kryeziu rekao je da će aktuelna vlada vratiti mjere reciprociteta sa Srbijom, ali ne samo sa njom.

"Uzajamnost pravo koje proizlazi iz jednakosti i suvereniteta, kako bi se zaštitili građani od proizvoljnog ponašanja ili kršenja prava i dostojanstva od strane drugih država", objasnio je Kryeziu.

On je dodao da će se takve mjere primjeniti ne samo na Srbiju, već i na svaku državu koja jednostrano djeluje prema Kosovu.

"Obaveza vlade i premijera Kurtija je da zaštiti građane i interese države Kosovo. Zbog toga će biti mjera reciprociteta sa svakom zemljom, uključujući i Srbiju, u svakoj oblasti gdje postoje jednostrane akcije kojima se krši princip jednakosti i potpisani sporazumi“, rekao je Kryeziu.

On podsjeća, da je prije godinu dana tu odluka donela tada aktuelna Kurtijeva vlada, samo nekoliko dana nakon što je oborena u Skupštini Kosova.

Ukidanje mjera reciprociteta sa Srbijom donela je Hotijeva vlada, kao jednu od prvih odluka vladajuće koalicije LDK-AAK i NISMA, čiji je mandat Ustavni sud prekinuo u decembru prošle godine, nakon čega su održani vanredni izbori 14. februara.

Samo dva dana prije izbora, Albin Kurti je u svojoj posljednjoj debati na televiziji tokom predizborne kampanje, najavio povratak mjera reciprociteta sa Srbijom, kao jednu od svojih prvih odluka.

"Pitanje je dana ili nedjelje, ali ne mjeseci. Ne znam kakav će biti redosljed, ali to je jedna od prvih stvari koje ćemo uraditi", izjavio je Kurti 12. februara 2021.

Kurti je danas održao sastanak sa svojim kabinetom, na kom se govorilo o izgradi programa Vlade i akcionog plana za naredne četiri godine, ali se nije pominjalo uključivanje ovog pitanja u taj program.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri