Izostala pažnja institucija

Premijer Kosova i lider Samoopredjeljenja Albin Kurti rekao je na virtuelnom sastanku sa albanskom dijasporom u Italiji da je u posljednje tri decenije dijaspora aktivno doprinosila ekonomiji Kosova i Albanije i naglasio da do sada nije dobila zasluženu pažnju institucija.

Sastanku su prisustvovali i kandidati za poslanike Samoopredjeljenja u albanskom parlamentu Boiken Abazi, Iliaz Shehu i Kreshnik Merxhani. Kurti je istakao da su on, kao premijer Kosova, i njegova stranka kako na Kosovu tako i u Albaniji, posvećeni saradnji sa dijasporom.

"U ove tri decenije dijaspora je aktivno i masovno doprinela ekonomiji naših zemalja i održavala socijalni mir tokom ekonomske krize, ali ipak nije dobila pažnju koju zaslužuje od strane institucija. Albanci u Italiji su odlučujući faktor u odnosima dvije zemlje. Kao premijer Vlade Kosova zajedno sa Samoopredjeljenjem na Kosovu i u Albaniji posvećeni smo da dijaspora ima podršku koju zaslužuje i ojača vitalni doprinos razvoju naše nacije. Održali smo ovaj sastanak kako bismo se bolje upoznali sa potrebama naše zajednice u Italiji, koja sa pravom tvrdi da treba da ima aktivniju ulogu u kreiranju politike", napisao je Kurti.

Kurti je naveo da će sa uspostavljanjem nove vlade Kosova i Samoopredeljenja u Albaniji takvi sastanci postati uobičajena praksa za približavanje i dalju mobilizaciju albanskih sunarodnika u inostranstvu.

Izvor: Kosovo Online