Odlaganje

Liberalizacija tržišta električne energije na Kosovu, kao jedan od zahtjeva Evropske unije pokrenut prije nekoliko godina, još uvijek nije finalizovan, a odlaganje ovog procesa vrši se od 2017. godine, prenosi Lajmi.

Rok za liberalizaciju energetskog tržišta bio je 31. mart 2021. godine, ali je i ovaj datum produžen na zahtjev predstavnika poslovne zajednice (Privredne komore Kosova, Američke privredne komore na Kosovu, Evropskog savjeta investitora i Kluba proizvođača) koji kažu da se ovaj proces ne bi smeo dogoditi bez stvaranja pravih uslova.

Izvršni direktor Američke privredne komore Arian Zeka kaže da, iako bi u idealnim okolnostima liberalizacija tržišta energije donela koristi potrošačima, u slučaju Kosova to se ne može dogoditi, jer je ponuda na tržištu energije ograničena.

“Uprkos činjenici da je na Kosovu licencirano nekoliko operatera za snabdjevanje električnom energijom, samo jedan od njih ima kapacitet da u praksi funkcioniše kao snabdjevač i u takvim okolnostima (liberalizovano tržište energije). Kada je ponuda na tržištu ograničena, to dovodi do toga da se potrošači suočavaju sa ograničenom ponudom i posledično sa ograničenijom snagom pregovaranja o tarifama električne energije“, kaže Zeka.

Liberalizacija tržišta znači stvaranje uslova da potrošači mogu da biraju dobavljača električne energije u skladu sa ponudama koje im odgovaraju.

Adelina Murtezaj Bajrami iz Regulatorne uprave energijom kaže da je dio rokova za proces liberalizacije tržišta postignut, ali da je trenutna faza premašila rokove predviđene u vodiču za liberalizaciju tržišta.

Ona kaže da čekaju funkcionisanje odbora RUE kako bi preduzele neophodne mjere za proces liberalizacije tržišta električne energije.

„Proces nije u potpunosti odložen, jer cjelokupna zakonska osnova koja se zahteva zakonom već postoji“, kaže Murtezaj.

Regulatornu upravu energijom čini petočlani odbor na čelu sa predsjednikom kojeg zajedno sa članovima  imenuje Skupština Kosova.

Od decembra 2020. godine, odbor Regulatornog ureda za energetiku nije funkcionalan jer je trojici od pet članova odbora istekao mandat koji traje pet godina i koji može biti produžen.

Inače, liberalizacija tržišta električne energije uključuje velike komercijalne potrošače kao i potrošače u domaćinstvu.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi