Direktorka Centra za rodne studije

Direktorka Centra za rodne studije Luleta Demoli kaže da će izbor Vjose Osmani za predsjednicu osnažiti djevojke i žene na Kosovu i da njen primjer pokazuje da politika nije samo arena muškaraca, piše Reporteri.

Ona kaže da bi novi predsjednik trebalo da da prioritet pitanju žena silovanih tokom rata, nestalim osobama i da se zalaže za veće učešće žena u procesu dijaloga između Srbije i Kosova.

"Želeli bismo da pitanje silovanja žena tokom rata bude prioritet na dnevnom redu, kao i da pitanje kosovsko-srpskog dijaloga uključuje žene, a pitanje nestalih osoba bude na stolu u svakoj diskusiji. Takođe, da se oformi komisija ili savjet koji će radi na uklanjanju svih oblika diskriminacije žena, jer imamo diskriminaciju u zapošljavanju žena, imamo diskriminaciju i na drugim nivoima“, kaže Demoli.

Da bi prioritet trebalo da budu žene silovane tokom rata, nestale osobe i osnaživanju žena na Kosovu, kaže i direktorka Mreže kosovskih žena Igbale Rugova.

Ona kaže da bi Osmani takođe trebalo da bude posvećena podršci djevojkama u obrazovanju.

S obzirom da se u posljednjih godinu dana povećao broj slučajeva nasilja u porodici, zbog pandemije kovida-19, Demoli kaže da je uloga novog predsjednika da nastoji da se smanji broj takvih slučajeva.

"Predsjednica Osmani odložila je pitanje Istanbulske konvencije. Zahtjevamo da drži Vladu pod pritiskom da Istanbulska konvencija bude uključena u sve zakone koji postoje protiv nasilja na Kosovu, u strategiju i u Zakon o zaštiti od nasilja u porodici“, kaže Demoli.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri