Kontraproduktivna glupost

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu kaže da odluka Vlade Kosova da odbije donaciju kineskih vakcina koju je ponudila Vlada Albanije predstavlja nepromišljen korak premijera Albina Kurtija, dodajući da je on to učinio zbog konflikta sa Edijem Ramom, a ne zbog toga što su, kako je saopštio, "vakcine proizvedene u Kini, državi koja ne priznaje Kosovo".

“Poenta priče je u tome da Kurti ima loše odnose sa Edijem Ramom, koje će vjerovatno nastaviti i sa njegovim sljedbenikom”, navodi Spahiu u razgovoru za Kosovo onlajn.

Kosovo je vakcinisalo najmanji broj svojih građana u odnosu na sve države Evrope, ali odbilo je prijedlog Albanije da se radnici iz obrazovnog sistema vakcinišu protiv koronavirusa vakcinama kompanije Sinofarm, koju prozivodi Kina, zbog toga što kosovski zakoni ne dozvoljavaju upotrebu vakcina koje nisu registrovane u Evropskoj agenciji za lijekove.

Spahiu smatra da je ovakvo obrazloženje naivno, jer vakcine iz Kine i Rusije imaju široku primjenu u mnogim državama, ističući da ovakve odluke ne idu u prilog Albinu Kurtiju, koji uživa veliku podršku građana Kosova.

“Odbijanje Kurtija da primi donaciju kineske vakcine iz Albanije je glupost, još veću je glupost napravio njegov prethodnik Avdullah Hoti koji nije prihvatio donaciju 250.000 ruskih vakcina od Švicarske, pod izgovorom da one nisu legalizovane u Evropskoj uniji. Ova odluka Avdullaha Hotija je izašla u javnost nakon što je on razriješen sa pozicije premijera, dok je javnost za Kurtijevu odluku saznala odmah i to će mu se vratiti kao bumerang na sljedećim izborima, možda već na predstojećim lokalnim izborima u septembru”, ističe Spahiu.

On dodaje da ovaj potez premijera Kurtija može biti kontraproduktivan iz razloga što “Kosovo nije u situaciji da ponižava nauku koja se stvara u Rusiji i Kini, inače dvije velike svjetske sile od kojih zavisi prijem Kosova u Ujedinjene nacije".

Spahiu je mišljenja da premijer Kurti treba da radi u korist, a ne na štetu Kosova, koje će sasvim sigurno snositi određene posljedice zbog bojkotovanja vakcina Kine i Rusije.

“Svaku mogućnost za dobijanje vakcine koja je Kosovu preko potrebna treba iskoristiti. Osim toga neophodno je da se poboljšaju odnosi sa Rusijom i Kinom, jer da bi postalo član Ujedinjenih nacija Kosovo mora da prođe kroz glasanje u Savjetu bezbjednosti, gdje u najmanju ruku treba da izbjegne veto te dvije velike svetske sile, koje se protive kosovskoj nezavisnosti”, zaključuje Spahiu.

Izvor: Kosovo Online