Tvrdnje kosovskih ljekara

Pored visokih troškova liječenja, osobe oboljele od koronavirusa se suočavaju sa mnogim zdravstvenim posljedicama čak i nakon oporavka, tvrde pulmolozi sa Kosova, koji su i sami preležali opaku bolest, prenosi Reporteri.

Pulmolog Shyqri Hyseni suočava sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, iako su prošla četiri mjeseca od  infekcije koronavirusom.

"Moje iskustvo i naučno i praktično veoma je loše. Poput svih pacijenata u periodu i do šest mjeseci osjećaju nedostatak kiseonika, umor, iscrpljenost... Identična iskustva potvrđena su i u Americi gdje pacijenti osjećaju posljedice i do šest mjeseci poslije infekcije. Brzo se umorim i ne mogu da radim aktivnosti koje sam radio prije bolesti“, rekao je Hyseni.

Ljekar Klinike za pulmologiju Besim Morina takođe je zaražen koronavirusom.

"Većina pacijenata ima hronični kašalj, bol u grudima koji traje mjesecima, znojenje, tromost i iscrpljenost. Imamo i grupu pacijenata koji postaju hronični bolesnici", objašnjava Morina.

Ljekari pozivaju građane koji poslije preležane bolesti imaju zdravstvenih problema da ih ne zanemaruju i potraže pomoć stručnjaka.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri