Mišljenje analitičara

Još nije poznato da li će se vlada Albina Kurtija pridržavati Vašingtonskog sporazuma, prema kojem je Kosovu zabranjeno prijavljivanje za članstvo u međunarodnim organizacijama na period od godinu dana, piše Kosovo press.

Jednogodišnji moratorijum završava se u septembru ove godine, što, kako navodi taj medij, omogućava Kosovu da od ovog mjeseca podnese zahtjev za članstvo u međunarodnim otganizacijama.

Ministarstvo spoljnih poslova nije najavilo da li će početi pripreme za prijavljivanje u međunarodnim organizacijama.

Stručnjaci za međunarodno pravo apeluju na kosovske institucije da što prije započnu proces lobiranja, kako bi se Kosovo prije nove godine moglo pridružiti bilo kojoj od međunarodnih organizacija, nakon jednogodišnjeg moratorijuma na to pitanje.

Univerzitetski profesor Afrim Hoti kaže da prije donošenja konačne odluke, mora da se preduzme niz akcija i aktivnosti koje moraju da ubede države da podrže članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

"Odgovorna vlada, država koja na svom dnevnom redu ima članstvo u međunarodnim organizacijama treba da donese odluke, smatram da apsolutno nemamo vremena, možda i kasnimo jer to ne počinje određenim datumom, to je trajan proces održavanja kontakata i stvaranja uvjerenja da države treba da podrže Kosovo da član međunarodnih organizacija. Mislim da nemamo vremena za gubljenje, treba započeti što prije lobiranje u nadi da ćemo nakon isteka moratorijuma imati konkretnu prijavu i prije nove godine dobiti članstvo", rekao je Hoti.

Predstavnik Grupe za pravne i političke studije Arber Fetahu kaže da Kosovo ne treba da ponavlja greške iz prošlosti, već treba da podnese prijavu za organizacije za koje zna da ima podršku. Prema njegovim riječima, postoji niz organizacija u koje Kosovo ima veću šansu za članstvo, poput Svjetske zdravstvene organizacije.

"Nemamo luksuz da imamo fijasko članstva u međunarodnim organizacijama. Uzimajući u obzir spoljnopolitički kontekst Kosova, posebno u dijalogu sa Srbijom, na osnovu kojeg svaki naš pokušaj za članstvo u međunarodnim organizacijama, osuđen na neuspjeh bez odgovarajućeg planiranja", rekao je Fetahu.

Predstavnik "Demokratije Plus" Emir Abrashi kaže da Kosovo treba da poštuje Vašingtonski sporazum, pa i po pitanju članstva u međunarodne organizacije ukoliko ga se i Srbija pridržava. Prema njegovim riječima moratorijum, koji ističe u septembru, ne sprečava vladu u lobiranju za članstvo Kosova u nekim od međunarodnih organizacija.

"Moratorijum ističe vrlo brzo, ne bi bilo dobro da budemo strana koja krši obaveze proizašle iz Vašingtonskog sporazuma. Međutim, ako je istina ono što se dogodilo u Beogradu, da je predsjednik Aleksandar Vučić pocepao sporazum i ako se Srbija ne pridržava sporazuma, to ne treba da čini ni Kosovo. Međutim, to se mora učiniti u punoj koordinaciji sa našim saveznicima", rekao je Abrashi.

Bivši premijer Kosova Avdullah Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potpisali su 4. septembra 2020. godine ugovor o ekonomskoj normalizaciji u Bijeloj kući, u prisustvu predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa.

Sporazum sadrži nekoliko tačaka kojih su obe strane dužne da ga se pridržavaju, a jedna od njih kaže da će Kosovo primeniti jednogodišnji moratorijum na zahtjeve za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press