Neophodna ozbiljna analiza

Od početka pandemije na Kosovu je oko 60.000 ljudi ostalo bez posla, rekao je bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu, prenosi Ekonomija onlajn.

Gërxhaliu je istakao je da je neophodna ozbiljna analiza, kako bi se podržao privatni sektor u uslovima rigoroznih mera zatvaranja.

"Zabrinjavajući i ključni pokazatelj da će doći do pada prometa u ugostiteljstvu i hotelijerstvu je činjenica da je oko 60.000 ostalo bez posla. Zbog toga nam je potrebna analiza, moramo znati kako da podržimo privatni sektor i da zatvaranje nije rješenje. Na Kosovu nemamo problema samo sa novozaraženima, već i sa nadzorom sprovođenja mjera, ko prenosi virus", rekao je Gërxhaliu.

Predsjednik Sindikata privatnog sektora Jusuf Azemi naglasio je da će nove mjere koje je preduzela Vlada uticati na gubitak do 70 miliona eura i da treba pronaći način za stimulisanje radnika i peduzeća.

"Prema statistički podacima, prošlogodišnji gubici zbog pandemije su dostigli više od milijardu eura. Usled novih mjera vlade i zatvaranja za samo dvije nedjelje gubici će dostići oko 70 miliona eura. Od novčane nadoknade, kao podrške, radnici nisu imali koriste. Velika šteta je nanesena privatnom sektoru u svim oblastima i mi ćemo platiti taj gubitak. Vladin paket za ekonomski oporavak nije dovoljan, njime je vrlo malo učinjeno", rekao je Azemi.

Dodao je da je Vlada prije donošenja odluke o zatvaranju u okviru novih mjera, trebala da stimuliše radnike i preduzeća.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online