Prvi izazov

Bivši savjetnik bivše predsjednice Kosova Atifete Jahjage, Adrian Prenkaj, kaže da je dijalog sa Srbijom prvi izazov sa kojim će se suočiti novoizabrana predsjednica Vjosa Osmani, piše Ekonomija onlajn.

"Mislim da će prvi izazov biti dijalog sa Srbijom. Predsjednik s tim u vezi ima važnu ulogu o kojoj će razgovarati sa političkim strankama, ali i sa drugim segmentima društva i biti u službi stvaranja neophodnog konsenzusa za dijalog i u koordinaciji sa Vladom u izgradnji ciljeva i prioriteta Kosova u ovom dijalogu", ocjenio je Prenkaj.

Prenkaj je dodao da ne očekuje da će se dijalog sa Srbijom pretvoriti u "jabuku razdora" između Predsjedništva i Vlade.

"Ako se tačno poštuju ustavne i zakonske procedure, ne očekujem da će biti bilo kakvih problema između Vlade i Predsjedništva", ocjenio je Prenkaj.

Prema njegovim riječima, Osmani mora da obezbjedi da njeni postupci budu nepristrasni i u skladu sa ustavom.

"Sve vlasti na Kosovu kao izvršna, zakonodavna i sudska vlast podležu principu podjele vlasti, mandat predsjedništva je nepovrediv da bi se obezbjedilo puno poštovanje podjele vlasti, kao i da bi se obezbjedila sigurnost pravnog poretka. Predsjednik demonstrira nezavisnost i integritet u vršenju svojih ovlašćenja, a svi građani imaju pravo da budu uvjereni da su predsjednikova ovlašćenja u funkciji nepristrasnosti predsjedničkog integriteta", naglasio je Prenkaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online