Profesor ustavnog prava

Političari su i oni koji najčešće krše Ustav Kosova, dok su građani žrtve koje zbog toga trpe štetu, rekao je jedan o autora tog ustava profesor ustavnog prava Arsim Bajrami, prenosi Kosovo press.

Bajrami kaže da je pisanje Ustava bio historijski čin, navodeći da je jedna trećina Ustava proizašla je iz Ahtisaarijevog plana.

"Jedna trećina Ustava proizašla je iz Ahtisaarijevog plana i tu smo vodili glavnu bitku sa Ahtisaarijevim stručnjacima zbog sadržaja ustava i kompromisa koji su uglavnom napravljeni oko manjinskih prava. Posebno o srpskoj zajednici koja ih nažalost zloupotrebljava. Ne koristi ih iz stvarnog razloga ono što smo im dali, već ih zloupotrebljava blokiranjem Kosova, ometajući političko odlučivanje u Skupštine Kosova i Vladi", rekao je Bajrami.

Bajrami kaže da se mora da se postigne jedinstvo između opozicije i pozicije u vezi sa zakonima koji zahtjevaju dve trećine glasova u Skupštini i međunarodnim sporazumima, navodeći da je neophodna saradnja sa nesrpskim manjinskim zajednicama.

Na taj način bi se, prema njegovim riječima, uticaj Srpske liste u potpunosti relativizovao i ta stranka ne bi mogla da ometa Kosovo, kao što se dogodilo u slučaju transformacije KBS u vojsku Kosova.

Između ostalog, Bajrami ocjenjuje da kosovske institucije nisu dostojanstveno obilježile Dan ustava.

Prema njegovim riječima, 9. aprila u Skupštini Kosova trebalo bi da se održi svečana sjednica, te da se učenici i mladi upoznaju sa značajem najvišeg pravnog akta.

Profesor ustavnog prava kaže da se političari na Kosovu sjećaju Ustava samo kada žele da preuzmu ili sačuvaju vlast.

"Ustav je izuzetno jasan, ali nama nedostaje politička kultura. Nismo napravili kineski ili indijski model ustava sa 5.000 paragrafa, napravili smo ustav za dobro upravljanje, za kulturno rukovodstvo, za kulturne ljude koji ne krši ustav i koji se ne kandiduju se za vlast zloupotrebom Ustava", dodaje Bajrami.

Ustav Kosova, usvojen 9. aprila 2008. godine. Pripremljen je po ubrzanoj proceduri, a u njegovoj izradi učestvovao je mali broj lokalnih stručnjaka, pod nadzorom međunarodnih.

"Ako pogledate povrede ustava u proteklih 13 godina, najčešći prekršioci su same institucije. Imamo dva smjenjena predsjednika zbog kršenja Ustava, ukinuli smo desetine zakona, imamo mnogo poništenih akta opština, čak imamo i odluke Vrhovnog suda koje je Ustavni sud proglasio neustavnim. Dakle, ko krši ustav? Sama država i državne institucije. Građani su ovde praktično žrtve. Kad god država krši ustav žrtve su građani, jer oni trpe štetu, ne trpe političari niti lideri stranaka", rekao je Bajrami.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press