Poslanica VV

Poslanica Pokreta Samoopredjeljenje Arbereshe Kryeziu ocjenila je da je Vjosa Osmani izabrana za predsjednika bez potrebe za glasovima Srpske liste i negirala optužbe opozicionih partija koje kažu da je tokom zasjedanja 4. aprila došlo do političke trgovine, prenosi Reporteri.

"Imamo vladu koja je izabrana bez potrebe za glasovima Srpske liste, imamo predsjednika koji je izabran bez potrebe za glasovima Srpske liste. Oni koji aludiraju na to da je predsjednik izabran pregovaranjem, su zapravo navikli da na taj način pribavljaju glasove poslanika. Do sada nismo vidjeli da smo morali da se bavimo pogodbama. Jednostavno smo vidjeli da su poslanici iz drugih partija odlučili da se pridruže volji građana da glasaju za predsjednika", rekla je Kryeziu.

Prema njenim riječima, LDK, PDK i AAK će reći da je bilo pregovora, jer su navikli da tako rade.

"Neprestano su opstajali nudeći ili velike sume novca ili druge usluge. Zato optužuju nas na isti način. Jednostavno je bilo poslanika sa kojima se razgovaralo i koji su pristali da se pridruže volji građanina", navela je Kryeziu.

Komentarišući tvrdnje lidera AAK Ramusha Haradinaja da je bilo političke trgovine, Kryeziu je podsjetila da je Haradinaj vršio pritisak na Haxhija Avdylija da glasa za formiranje bivše vlade, kada je premijer bio Avdullah Hoti.

"Lider AAK je ista osoba koja je oko 1 sat iza ponoći išla u kuću jednog od bivših članova Skupštine, koga su natjerali da glasa drugačije od onoga što je želeo da uradi. Vidjeli smo da je taj poslanik dobio neke benefite nakon što je glasao u Skupštini, a to je bio 61. glas. Imali smo daleko više glasova od potrebnog i nismo bili zavisni ni od jednog od ovih glasova o kojima se navodno pregovaralo", istakla je Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri