Problematično pitanje

Novinar Kohe Besnik Krasniqi rekao je da pritisak međunarodnih organizacija i stav Samoopredjeljenja (VV) da ne odustaje od ranije uspostavljenih crvenih linija u ovom pravcu mogu dijalog sa Srbijom učiniti tačkom koja bi mogla poremetiti saradnju između Samoopredjeljenja i liste Guxo, prenosi Koha.

Krasniqi je rekao da, pošto poslanici liste Guxo dolaze iz LDK-a, kao stranke koja je nazvana prozapadno orijentisana i koja je poslušala pritiske, možda postoje razlike između njih i crvenih linija Samoopredjeljenja.

Povodom upozorenja za uspostavljanje reciprociteta sa Srbijom, Krasniqi je rekao da bi ovo moglo biti problematično pitanje za dijalog jer Srbija odbija da pregovara sve dok postoje takvi zahtjevi.

„Vidjeli smo danas da je američki državni sekretar Antony Blinken čestitao Kurtiju i podsjetio ga da treba da bude u dijalogu. To je vrsta pritiska. Među prvim gostima nakon pobjede Kurtija bio je i komesar EU za dijalog Miroslav Lajčak koji je istakao je potrebu da se Kurti vrati dijalogu. Očekuje se da će Kurti preduzeti mjere prije nego što ode za sto, da ide kao ravnopravne stranke i reciprocitet u ovom trenutku može malo pomoći Kosovu", zaključio je Krasniqi.

S druge strane, novinarka Saranda Ramaj očekuje da će doći do međunarodnog pritiska, uzimajući u obzir da se u svakom pismu koje dolazi Kurtiju pitanje dijaloga apostrofira.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore