Kritike

Nedavno odbijanje premijera Kosova Albina Kurtija da prosvetni radnici sa Kosova prime kinesku vakcinu u Albaniji pokrenulo je pitanje o tome da li je ovakav potez Kurtija došao zbog njegovih loših odnosa sa albanskim premijerom Edijem Ramom, prenosi Gazeta Express.

Iako je objašnjenje Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitie bilo da je razlog odbijanja vakcinacije prosvetnih radnika kineskom vakcinom to što Kina nije priznala nezavisnost Kosova, sve je više onih koji misle da je pravi razlog zapravo to što vakcine dolaze iz Albanije.

Kurti je nakon preuzimanja vlasti obećao da će do kraja godine na Kosovu biti vakcinisano 60 odsto građana, ali je nedavno rekao da je problem u nabavci vakcina i to što ih između ostalog proizvode dvije velike svjetske sile, misleći na Kinu i Rusiju.

Kurtijevo protivljenje vakcinaciji kineskim vakcinama u Albaniji kritikovali su između ostalih i gradonačelnik Prištine Shpend Ahmeti i predsjednik Socijaldemokratske partije Dardan Moliqaj, dok je autor emisije „Prizma” Dritan Dragusha izrazio uvjeravanje da je Kurti odbio vakcine samo zato što ih je ponudio Edi Rama, kojeg vidi kao političkog protivnika u Albaniji.

„Premijer Albin Kurti nije prihvatio kineske vakcine, ne zato što Kina nije priznala Kosovo, već zato što ih je ponudio njegov trenutno jedini politički protivnik”, poručio je Dragusha.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express