Srbija najveći prijatelj

Građani Sjeverne Makedonije najvećim neprijateljima smatraju Bugarsku, Albaniju i Kosovo, dok su naklonjeniji Srbiji i Rusiji, pokazuje najnovije istraživanje Centra za evropsku strategiju "Eurotink" iz Skoplja, prenosi Reporteri.

Odgovarajući na pitanje "koja država je najveći neprijatelj“ oko 6 odsto građana Sjeverne Makedonije odgovara da je to Albanija, dok oko 2 odsto smatra da je Kosovo najveći neprijatelj. Istovremeno svega 0,3 odsto državljana Sjeverne Makedonije najvećim neprijateljima smatraju Srbiju i Rusiju.

Čak 51,5 odsto Bugarsku smatra najvećim neprijateljem Sjeverne Makedonije, a u odnosu na prethodnu godinu zabilježen je pad, jer je tada procenat iznosio čak 78 odsto.

U poređenju sa prošlom godinom, značajno se povećao broj građana koji Evropsku uniju smatraju glavnim neprijateljem Sjeverne Makedonije.

Na pitanje "koja država je najveći prijatelj Sjeverne Makedonije", čak 25 odsto navodi Srbiju, 4,4 odsto Albaniju, a svega 0,4 odsto građana kao prijateljsku zemlju navodi Kosovo.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri