Politički analitičar

Politički analitičar Valon Syla prokomentarisao je čestitku američkog državnog sekretara Antony Blinkena premijeru Kurtiju, u kojoj se navodi da bi dijalog Beograda i Prištine morao da bude jedan od prioriteta Vlade Kosova, i naglasio da nova Vlada Kosova mora da shvati da je dijalog prioritet Kosova, a ne samo Vašingtona i Brisela, prenosi Ekonomija Onlajn.

Syla kaže da nemar Vlade prema dijalogu pokazuje da politika nove Kurtijeve vlade nije u sinhronizaciji sa politikom Vašingtona.

„Ono što vlada radi pokazuje da politička linija sa Vašingtonom nije sinhronizovana. Vjerovatno Vlada računa na moć pregovora kako bi iz snažne zapadne diplomatije izvukla nešto, poput vakcina ili viza", kaže Syla.

Prema Syli, ovakvu vrstu diplomatije je neuspješno isprobala Haradinajeva vlada.

„Vlada Haradinaja pokušala je isto i nije uspjela. Postavljanje uslova za razgovore sa Srbijom do sada nije dalo rezultate, jer se za američku diplomatiju razgovori moraju nastaviti bezuslovno. Najbolji dokaz za to je svrgavanje tri vlade  Kosova - Mustafe, Haradinaja i Kurtija. Nova vlada mora da shvati da je dijalog prioritet Kosova, a ne samo Vašingtona, Brisela ili bilo koga drugog. Pregovaračka trgovina nije bila uspješna. Bilo je samo neuspjeha Vlada Kosova i njihovih ostavki", zaključio je Syla.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online