Ministar zdravlja

Ministar zdravlja Arben Vitia izjavio je da je epidemiološka situacija na Kosovu veoma ozbiljna, bolnice preopterećene pacijentima i da su mjere koje su danas stupile na snagu više nego neophodne za suzbijanje pandemije kovid -19, prenosi Koha.

"U bolnicama je više od 900 pacijenata, zdravstveno osoblje, kojeg nam manjka, je iscrpljeno. Situacija je veoma ozbiljna, posebno u zdravstvenim ustanovama. Novi britanski soj virusa je višestruko opasniji, jer se brže širi i pogađa mlade ljude koji su treći prioritet u planu vakcinacije. Mjere su više nego potrebne, jer su najefikasnija zaštite od kovida-19", rekao je Vitia na konferenciji za medije.

Naglasio je da su mjere od izuzetnog značaja imajući u vidu vakcinaciju koja je u početnoj fazi i da se mora učiniti sve kako bi se broj novozaraženih smanjio.

Istakao je da razumije zabrinutost privrednog sektora i da sprovođenje mjera ugrožava ekonomiju.

"Svijesni smo i razumemo poteškoće sa kojima se ekonomija suočava. Ministarstvo finansija je pripremilo mjere kako bi se zaštitio i održao privredni sektor", dodao je Vitia.

Vitia je rekao da će biti formirane radne grupe sa predstavnicima sektora pogođenih restriktivnim mjerama.

"Dogovorili smo se da ćemo formirati radne grupe sa predstavnicima ugostiteljskog sektora i drugim grupama na koje utiču mjere, kako bi se sinhronizovale naše odluke i njihove potrebe u borbi protiv pandemije", rekao je Vitia.

Nove antikovid mjere koje je donela Vlada Kosova su stupile na snagu jučer i biće na snazi do 18. aprila.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore