Mišljenje analitičara

Analitičar Baton Haxhiu osudio je potez premijera Albina Kurtija koji je odbio da nastavnici sa Kosova prime kinesku vakcinu, poručivši da „Kurti obavlja ulogu patriote na štetu zdravlja građana“, prenosi Gazeta Express.

Haxhiu je rekao da je lider Samoopredjeljenja i predsjednik Vlade „i dalje nepopravljivi populista čak i kada je u pitanju zdravlje“.

„On zapravo ne razumije šta je vakcina i šta je ljudsko zdravlje i pravi se velikim patriotom, rekavši da su kineske i ruske vakcine te koje će biti odbačene jer te države nisu priznale Kosovo. Moramo da mu kažemo dvije stvari: on (Kurti) je čitalac ruskih djela, jer vam u svakom zatvoru ne nude ništa osim Tolstoja i Dostojevskog“, rekao je Haxhiu.

Prema njegovom mišljenju, Kurtijeva odluka nema logičnog razloga jer je kineska roba svuda.

„Drugo, nema prodavnice na Kosovu koja nema kinesku robu, da je ovaj čovjek ujedno i dobar premijer, zaustavio bi svu kinesku robu na carini i rekao ,ova zemlja nas nije priznala, i zato ne možete da donesete tu robu’. Šta mogu da kažem ovom čovjeku? Svaki dan imam novo razočaranje", poručio je Haxhiu.

Upitan da li se odbijanje kineske vakcine može smatrati odbijanjem premijera Albanije, Haxhiu daje sljedeće objašnjenje:

„Sada pronalazi argument da se suprotstavi Rami u izbornom trenutku i kaže mu da ne voli kineske vakcine. Učinio je to s razlogom jer je Rama javno objavio svoj poziv. Ne vidim drugi razlog“, smatra on.

I mišljenje Andija Bushatija je da je premijer Kosova Albin Kurti trebalo da prihvati vakcine, jer, kako kaže, argumenti da Kina ne priznaje nezavisnost Kosova, ne stoji ispred života svojih građana.

„Kažem da ih mora prihvatiti. Ne znam da li ih je odbio iz razloga koji je rekao, ali to je pogrešno“, rekao je Bushati.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express