Član PDK

Član Demokratske partije Kosova Bekim Haxhiu izjavio je da je trebalo da, prije izricanja novih restriktivnih antikovid mjera, premijer Albin Kurti i ministar zdravlja Arben Vitia upute izvinjenje građanima, jer su organizovali predizborne skupove tokom pandemije, prenosi Reporteri.

Haxhiu vjeruje da će ministar Vitia ispuniti obećanje o finansijskoj podršci kompanijama, i ističe da nisu sprovedeni ni raniji paketi pomoći. Upozorio je da će zatvaranje preduzeća mnoge dovesti do bankrota.

"Oni još nisu započeli sa sprovođenjem paketa koji je u Skupštini, a kamoli novog paketa za pomoć građanima. Da jednom implementiramo paket koji je na snazi", kaže Haxhiu.

On upozorava da zatvaranje podrazumjeva i rizik da će mnoga preduzeća bankrotirati i ističe da će "zatvaranje pružiti priliku za zlostavljanje od strane Kurtijeve vlade, kao što su to činili u prethodnom mandatu".

"Zatvaranje nije prikladno, postoji rizik od bankrota. Zatvaranje daje priliku da budemo zlostavljani, kao što su to činili u prošlom mandatu", rekao je Haxhiu.

Britanska ambasada na Kosovu podržala je odluku vlade Kosova i pozvala na  poštovanje antikovid mjera.

"Podržavamo vladinu odluku da uvede nove antikovid mjere. Preko 500 ljudi na Kosovu umrlo je od koronavirusa od početka 2021. godine. Pozivamo sve da poštuju mjere zaštite", navodi se u saopštenju ambasade Velike Britanije.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri