Poslanik VV

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje (VV) Armend Muja istakao je da inicijativa za izmjenu Zakona o izborima nije bila prijetnja ili ucjena za opoziciju, prenosi Koha.

Muja je gostujući u emisiji "Interaktiv" na KTV rekao da je promjena tog zakona bila predizborno obećanje, sa ciljem da dijaspori bude olakšano glasanje.

"Bila je to neshvatljiva histerija, a mi smo obećali da će prvi zakon koji će biti promjenjen, biti zakon koji će dijaspori olakšati glasanje. Bilo je to predizborno obećanje i sa evropskim pravilima. To nije bila prijetnja ili ucjena opozicije. Dijaspora nije samo pitanje glasanja, već i ekonomsko-političko pitanje. Ne zaboravite da je tokom pandemije dijaspora spasila Kosovo od velikog ekonomskog kolapsa", rekao je Muja.

Dijalog "nametnut" kao tema od prioriteta


Muja je rekao da je dijalog sa Srbijim na četvrtom mjestu liste prioriteta Vlade. Prema njegovim riječima, bio je mnogo niže na listi, ali je to promjenjeno uz insistiranje međunarodne zajednice i opozicije na Kosovu.

Po Muji, važnije teme od dijaloga su upravljanje pandemijom, vakcinacija i vladavina zakona.

Nije bilo nagodbe sa poslanicima oko glasanja za Osmani


Muja je istakao da su premijer Albin Kurti i predsjednica Vjosa Osmani bili spremni da saslušaju sve zbog interesa zajednica koje predstavljaju, ali nikako da uvažavaju njihove lične interese.

Dao je primjer poslanika Romske inicijative Fadila Gashija koji nije bio na sjednici u subotu, ali se pojavio u nedjelju, kada je Osmani izabrana za predsjednicu sa 71 glasom.

"Gashi je bio jedan od poslanika koji su glasali za vladu Kurtija, to nije bilo nešto neobično. Bilo je individualnih razmišljanja i u drugim strankama. Uvjeravam vas da nije postojao transakcioni pristup, kakav smo navikli da viđamo tokom prethodnih predsjedničkih izbora. Nije bilo diskusija u vezi sa ambasadama i terminalima, niti stavova koji idu u korist bliskih članova porodice. Kurti i Osmani bili su spremni da saslušaju sve zahtjeve zajednica, ali ne i lične zahtjeve poslanika", rekao je Muja.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore