Stručnjak za region Balkana

Profesor na američkom Univerzitetu Johns Hopkins Alon Ben Meir poručio je premijeru Kosova Albinu Kurtiju da ne pokušava da imitrira turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana i postavlja ultimatime opoziciji, ukoliko želi da očuva demokratski integritet, piše Gazeta Express.

Kako navodi taj medij, Ben Meir preporučuje premijeru Kurtiju da se ponaša u skladu sa demokratskim principima, kada je riječ o odnosu prema opoziciji.

"Opoziciona stranka LDK složila se da glasa za Vjosu Osmani i Kurtiju je bilo mnogo pametnije da ne preti izlaskom na nove izbore, samo zato što se ostale opozicione partije, nisu složile sa njegovim stavovima", rekao je Ben-Meir.

Stručnjak za region Balkana Ben Meir dodaje da Kurti mora da očuva integritet demokratskog lidera.

"Da bi sačuvao demokratski integritet Kosova, premijer ne sme da postavlja ultimatume, koji podrivaju princip saglasnosti na kome se zasniva demokratija. Kurti ne bi trebalo da oponaša Erdoğana iz Turske i da koristi parlament kao 'plastelin', da bi glasao o zakonima koji njemu odgovaraju", dodao je Ben Meir.

Profesor Univerziteta Johns Hopkins osvrnuo se i na predložene izmjene Zakona o izborima na Kosovu.

"Omogućavanje stanovnicima Kosova koji žive u inostranstvu da glasaju u diplomatskim predstavništvima imao bi uticaj i na opozicione stranke. Kurti mora da napravi izmjene Zakona o kojima će se prethodno raspravljati u parlamentu i postići konsenzus sa civilnim društvom. Česti parlamentarni izbori na Kosovu podsjećaju me na ono što se trenutno događa u Izraelu. Problem je što na izborima učestvuje mnogo stranaka i sve dok cenzus na Kosovu bude 5 odsto, to će omogućavati da veći broj partija bude zastupljen u parlamentu. Lijek je, po mom mišljenju, podizanje cenzusa na 10 odsto, što će primorati manje stranke, koje dijele slične stavove, da se ujedine i formiraju veće partije", zaključuje Ben-Meir.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express