Stručnjak za bezbjednosna pitanja

Stručnjak za bezbjednosna pitanja Bedri Elezi vjeruje da se grupa od 10 Albanaca posljednjih mjeseci pridružila frakciji Al Kaid "Xhemeti Alban", koju predvode Albanci na području Idliba u Siriji, prenosi Reporteri.

Elezi je dodao da postoji sumnja da  je nedavno bilo novih putovanja u Siriju, što, kako kaže, potvrđuje slučaj Ardiana Palita, i upozorio na činjenicu da se u kampovima i zatvorima u Siriji trenutno nalazi i oko 50 žena i djece sa Kosova.

"Prema informacijama kojima raspolažemo, sumnja se da je desetak osoba, porijeklom sa Kosova, Sjeverne Makedonije i Albanije otputovalo zajedno sa Palitom u Siriju. Smatra se da je ova grupa  otvorila novi koridor odlaska za Siriju u aprilu i maju 2020. godine. Vjeruje se da se ova grupa pridružila frakciji Al Kaide koja se zove 'Xhemati Alban', a koju vode Albanci i trenutno djeluje na području Idliba u Siriji. Sve to potvrđuje naše sumnje, da grupe, najviše iz Drenice i Shale, organizovano putuju za Siriju i prodružuju se ovoj frakciji Al Kaide", navodi Elezi.

Poseban problem predstavljaju Albanci iz Albanije i sa Kosova, koji se nalaze u kurdskim zatvorima, upozorava Elezi i dodaje da je to posebna bezbjednosna pretnja.

"Kurdske demokratske snage, koje su krajem marta podržale američke vojne obavještajne službe, uspjele su da uhapse grupu od 50 boraca ISIS, koji su bili vrlo blizu područja pod kontrolom Kurdskih demokratskih snaga. Ova činjenica znatno otežava bezbjednosnu situaciju u kampovima u kojima se trenutno nalaze građani Kosova i Albanije, jer ISIS može napasti i uzeti pod kontrolu ove kampove", upozorava Elezi.

Elezi dodaje da bezbjednosi izazov za region predstavlja povratak i terorista i članova njihovih porodica na Kosovo, u Albaniju i Sjevernu Makedoniju i objašnjava kako izgleda proces deradikalizacije osoba koje su već vraćene na Kosovo.

"Osobe koje su se iz Sirije vratile na Kosovo trenutno se nalaze na liječenju u ustanovama. Što se tiče njihove deradikalizacije, mislim da imamo mnogo problema kao rezultat nedostatka profesionalnih kapaciteta za liječenje. Kosovske institucije su napravile mnogo grešaka u procesu krivičnog gonjenja i presuda, jer mislim da je postojala selektivna pravda izricanjem više kazni onima koji su deradikalizovani i priznali krivično djelo, nego onima koji se nisu pokajali, a takođe su i deradikalizovani. Fenomen sektaške pravde na Kosovu naneo veliku štetu u smislu deradikalizacije ili radikalizacije na Kosovu", zaključio je Elezi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri