Bivši ministar zdravlja

Bivši ministar zdravlja Armend Zemaj je u objavi na Facebooku napisao da su danas nezamislive mjere koje je prije godinu dana sprovodila tadašnja vlada Albina Kurtija i naglasio da se nadgledanje antikovid mjera „ne radi sa kauča ili virtuelnih sastanaka, već uz uključivanje svih kapaciteta uz podršku Vlade“.

Zemaj je napisao da upravljanje pandemijom zahteva koordinaciju svih i to na osnovu pravnih aspektima.

„Danas izgleda nemoguće da će se sprovoditi praksa koju je prije godinu dana sprovela Kurtijeva 50-dnevna vlada kada je bila sprovedena izolacija i samo su izdavani izvještaji uz ograničene mogućnosti testiranja, malo kreveta i respiratora, sa malo alata i zaštitne opreme i ograničenim kapacitetima“, naveo je bivši ministar zdravlja.

Zemaj je ponovio svoj stav protiv dodatnih mjera zatvaranja i izolacije.

„Donošenje odluka o makar i delimičnoj izolaciji bez strategije evaluacije i usklađivanja doprineće dodatnom pogoršanju situacije.

Strogo nadgledanje mjera je pozitivna prilika za smanjenje broja novoobeljelih i bolničkih slučajeva, ali se to ne radi sa kauča ili virtuelnih sastanaka, već uz energično uključivanje svih nacionalnih kapaciteta, stručnjaka, interesnih grupa, donatora, građana i bezrezervnu podršku Vlade“, naveo je Zemaj.

On je rekao da se nada da Kurtijeva Vlada neće ponoviti greške od prije godinu dana.

„Iskustvo sa virusom dalo nam je odgovarajuće lekcije. Nadam se da nećete ponoviti greške prije godinu dana. Izolacija uništava“, zaključuje Zemaj.

Izvor: Kosovo Online