Sjednica skupštine

Počelo je glasanje u trećem krugu za izbor novog predsjednika Kosova. Trenutno u sali je 80 poslanika. Iznenađenje ovog puta je dosadašnja poslanica PDK koja se vidi da je prešla u klupama poslaničke grupe Samoopredjeljenja, i naravno glasala za predsjednika Kosova.



19:00 Da bi bio izabran predsjednik zemlje u ovom krugu, u sali mora biti prisutno 80 poslanika i mora se uzeti najmanje 61 glas.

Sjednica za izbor predsjednika Kosova počela je juče, ali je zbog nedostatka kvoruma prvi krug glasanja ponovljen tri puta. U drugom krugu ponovo nije bilo dovoljno glasova za izbor predsjednika.

U glasanju su danas učestvovali i poslanici nesrpskih manjina Adem Hodža i Fadil Gashi, koji juče nisu učestvovali na sjednici.

Ovog puta u glasačkoj kutiji mora biti najmanje 80 glasova poslanika, dok se kandidat koji dobije 61 glas proglašava predsjednikom Republike Kosovo.

Vanrednoj sjednici prisustvuju svi poslanici Pokreta Vetëvendosje, poslanici Demokratskog saveza Kosova, psolanici Multietničke grupe, kao i Albena Reshitaj iz AAK-a, dok iz PDK-a vidi i poslanica Adelina Grainca.

18:55 Nijedan kandidat za predsjednika Kosova nije dobio dovoljan broj glasova. Od 82 glasačka listića za Vjosu Osmani je glasalo 67 poslanika, četiri glasa je dobio Nasuf Bejta, 11 listića je bilo nevažeće.


Nijedan predsjednički kandidat ne dobio potreban broj glasova


18:48 Predsjednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca zaključio je da je postupak glasanja u drugom krugu za glasanje za izbor predsjednika zatvoren, dok je počeo proces brojanja glasova.

Potrošen je drugi krug izbora za predsjednika zemlje, prenosi IndeksOnline. U glasanju su učestvovala 82 poslanika, što je utrošilo drugi krug.

Nijedan od dvojice predsjedničkih kandidata, Vjosa Osmani i Nasuf Bejta, nisu dobili glasove potrebne za proglašenje predsjednikom u drugom krugu.

Očekuje se da će poslanici glasati u trećem krugu, gdje glasačka kutija mora imati najmanje 80 glasova, dok se kandidat koji dobije 61 glas tada bira za predsjednika.

18:25 Poslanici Skupštine Kosova glasaju po četvrti put za izbor predsjednika zemlje, prenosi IndeksOnline.

Budući da u prvom krugu nijedan od kandidata nije dobio potrebnih glasova, najmanje 80, sada se održava drugi krug.

18:20 Odmah po završetku prvog kruga glasanja započet će drugi krug glasanja, gdje je i ovog puta potrebno 80 glasova za izbor predsjednika.

81 glas u kutiji, okončana prva runda glasanja za predsjednika


18:15 Odmah se pristupilo glasanju. Ovo je treći put da se ponavlja prvi krug glasanja.

Većinu od 81 glasa osvojila je Vjosa Osmani.

Kandidatkinja za predsjednika Vjosa Osmani u prvom je krugu osigurala 69 glasova, dok njen protivkandidat Nasuf Bejta nije dobio nijedan glas, 12 glasova bilo nevažeće.

Tako je potrošen prvi krug za izbor predsjednika, budući da je u glasačkim kutijama bio 81 glas, ali u ovom krugu nijedan od dvojice kandidata nije dobio potrebne glasove.

Počela sjednica za izbor predsjednika Kosova


17:55 Poslanici Skupštine Kosova drugi dan za redom glasaju za predsjednika Kosova. Treći pokušaj je bio uspješan, 81 poslanik je glasao što je dovoljno za kvorum. Većina prisutnih u sali je svoje povjerenje ukazala Vjosi Osmani, ali bilo je i nevažećih listića.

Poslanici mogu da biraju između dva kandidata: Vjose Osmani i Nasufa Bejte. Mada Osmani važi za favorita, očigledno tokom prva dva glasanja nije imala dovoljnu podršku jer nije bilo kvoruma.

Da bi neko od njih bio izabran  za predsjednika Kosova, potrebno im  je najmanje 80 glasova u prvom ili drugom krugu glasanja, dok u trećem može biti izabran sa prostom većinom ili 61 glasom, ali pod uslovom da postoji kvorum i da je u sali prisutno najmanje 80 poslanika.

Očekuje se da bi danas glasanje moglo biti završeno jer mediji prenose da je Samoopredjeljenje obezbedilo 80 glasova za Vjosu Osmani.

Predsjednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca na početku sjednice za izbor predsjednika Kosova konstatovao je da je u sali prisutno 84 poslanika, čime je obezbjeđen kvorum za ponavljanje prvog kruga glasanja.

Izvor: Kosovo Online