Adnan Redžeplar

Kabinet premijera objavio je da je premijer Albin Kurti imenovao 8 zamjenika ministara, čime broj zamjenika ministara imenovanih u njegovoj vladi iznosi 11.

Adnan Redžeplar imenovan je za zamjenika ministra u Ministarstvu odbrane.

Redžeplar je bio kandidat broj 2 u Koaliciji Vakat. Nije uspio da postane poslanik jer nije dobio dovoljno glasova.

Prema konačnim rezultatima, Redžeplar je dobio 1.288 glasova. Izborni panel za žalbe i predstavke odlučio je da poništi preko 580 glasova Koaliciji Vakat.

Svi glasovi poništeni su u opštinama sa srpskom većinom.

U opštini Novo Brdo, IPŽP je odlučio da anulira 255 glasova. U opštini Ranilug poništio je 211 glasova. U opštini Parteš 34 glasova. U opštini Klokot 9 glasova. U opštini Štrpce 8 glasova, a u opštini Gračanica 6 glasova.

U opštini Leposavić djelimično je poništeno 60 glasova.

U svim ovim opštinama broj građana bošnjačke zajednice je vrlo mali.

Koaliciju Vakat u Skupštini Kosova predstavlja jedan poslanik, Bahrim Šabani.

Bošnjačke stranke optužile su Koaliciju Vakat i Inicijativu Adrijane Hodžić, za postizanje sporazuma sa Srpskom listom da (za njih) glasaju Srbi na Kosovu.

Višenedjeljnoj diskusiji na Kosovu koja se vodila o glasovima manjina, pridružili su se i Kurti i Osmani.

U intervjuu za RTV Besa, 28. februara, Kurti je rekao da u ovom slučaju postoji zloupotreba i da potiče iz Beograda.

„Kao bivši premijer i budući premijer izražavam duboko nezadovoljstvo ovom manipulacijom i zloupotrebom, čije poreklo uopšte nije na Kosovu, već u Beogradu“, rekao je Kurti za RTV Besa.

„Nažalost, ovdje intervencija ne može da se svede samo na intervenciju Srpske liste, ovo je direktna intervencija Vučića, dakle intervencija jedne države, odnosno srpske države u izbornom procesu druge države, u ovom slučaju Republike Kosovo, koja je zabranjena međunarodnim pravom“, kazala je Osmani u emisiji Kallxo Pernime.

Kallxo je izvjestio da je premijer Kurti imenovao Gazmenda Saljijevića za zamjenika ministra u Ministarstvu za zajednice i povratak, iz Romske Inicijative kojoj je IPŽP poništio više od 800 glasova.

Kurti je takođe imenovao Qazima Rrahmanija za zamjenika ministra u Ministarstvu finansija, koji je osuđivan zbog zloupotrebe službenog položaja.

Izvor: Kallxo/Kossev