Neće učestvovati na sjednici

Demokratska partija Kosova (PDK) ne namjerava da promjeni svoj stav u vezi sa glasanjem predsjednika. Ova stranka neće učestvovati na sjednici koja će biti održana večeras, poslije jučerašnjeg neuspjeha, rekla je poslanica PDK Blerta Deliu Kodra.

Upitana da li su strani ambasadori na Kosovu tražili da PDK učestvuje na sjednici kada se bude glasalo za predsjednika, Deliu Kodra je izjavila da se tako nešto nije desilo.

„Nije bilo novog sastanka, niti promjene stava. Ostaje ono što smo razjasnili od početka“, izjavila je ona.

Ona nije obavještena da li je neko iz stranke kontaktirao poslanika Xhavita Halitija, nakon izjava da nije znao da ima sjednica u subotu i da nije na Kosovu, ali da jeste, učestvovao bi.

Inače, vršilac dužnosti predsjednika PDK, Enver Hoxhaj i poslanik Bedri Hamza, u subotu su ostali nekoliko minuta na sjednici na kojoj se glasalo za predsjednika.

Hoxhaj je rekao da izborom Osmanija za šefa države, premijer Albin Kurti želi apsolutnu kontrolu nad tri državne institucije: Skupštinom, Vladom i Predsjedništvom.

Hoxhaj je ponovio stav da PDK ne podržava Osmani za predsjednika.

„Jedna stvar koju bi građani Kosova trebalo znati je da nije postojao interes za politički, socijalni ili stranački konsenzus, već je postojala logika podnošenja, a ne političkog kompromisa o načinu izbora predsjednika u zemlji", dodao je on.