Politički analitičar

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu izjavio je za Kosovo Onlajn da je odluka Vlade Kosova da zabrani izgradnju puta Jarinje - Mitrovica veoma štetna, dodajući da je pomoć svake države Kosovu dobrodošla, a naročito Srbije koja je mnogo puta do sada investirala i realizovala projekte u sredinama gdje živi srpsko stanovništvo.

"Investiranje Srbije u infrastrukturu na Kosovu je jedna dobra stvar za sve građane Kosova. Svaka država bi trebalo da prihvati pomoć koja dolazi iz neke susjedne ili bilo koje druge države, bez obzira na koji se etničku zajednicu ili pripadnost odnosi. Ako Turska investira u Mamuši gdje pretežno žive Turci, to je pomoć Kosovu i to bi trebalo tako da se posmatra. I ova pomoć u infrastrukturi od strane Srbije bi tako trebala da se posmatra. Rekonstrukcija puta Jarinje - Mitrovica jeste više nego potrebna i to je odavno trebalo uraditi kao što treba da se nadoveže i autoput Mitrovica - Priština na koji se čeka 12 godina", ocjenjuje Spahiu.

Vlada Kosova oglasila se prije dva dana saopštenjem u kome navodi da "Srbija ne može da izvodi radove na putu Jarinje - Mitrovica", nakon što je realizaciju ovog posla u sljedećih mjesec dana najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema mišljenju Spahiua, ovakav potez vlade ne ide u korist normalizaciji odnosa kojima teže Kosovo i Srbija.

"Ovo najviše šteti Kosovu, a kad štetiš sebi štetiš i odnosima sa ostalima, za mene to nije pametna stvar, bez obzira koji je pravi povod za tu zabranu", zaključuje Spahiu.

Izvor: Kosovo Online