Slijediti primjer Albanije

Predsjednica Centralne izborne komisije Valdete Daka ocijenila je da je neophodno izmjeniti Zakon o opštim izborima na Kosovu, pogotovo one dijelove koji se odnose na glasanje dijaspore, piše Ekonomia Online.

"O ovom pitanju se već razgovaralo mnogo puta i vrlo je očigledno da nam je definitivno potrebna izborna reforma, posebno za pitanja koja su nam donjela najviše problema, kao što je glasanje dijaspore i pitanje biračkih spiskova. Upravo te dvije stvari su, recimo, napravile dosta problema i poteškoća na posljednjim izborima", rekla je Daka

Kako je dodala, treba slijediti primjer Albanije koja je nedavno izvršila neke promjene u svom izbornom zakonu.

"Albanija je odobrila neke promjene u zakonu, kao što je biometrijska identifikacija, što će u velikoj mjeri olakšati izborni proces, ali će takođe povećati tačnost biračkih spiskova i spriječiti moguće manipulacije", rekla je Daka.

Napomenula je i da CIK zahtjeva sprovođenje "pravih reformi".

"Stalno tražimo da nam se odobri zahtjev za izradu istinske izborne reforme, a ne samo pokušaj kozmetičkih promjene zakona, jer zaista postoji potreba za dubljom reformom. Sada je 2021. godina, a važeći izborni zakon je usvojen 2008. godine i već je prošlo dosta vremena. Ovaj zakon je vjerovatno jedan od retkih zakona koji nije pretrpeo nikakve promjene", rekla je Daka.

Inače, na potrebu reforme u izbornom zakonodavstvu više puta je ukazivala i Evropska komisija, koja je u svojim godišnjim izvještajima o Kosovu izrazila zabrinutost zbog zastoja u izbornoj reformi.

Predstavnici civilnog društva takođe imaju stalne zahtjeve za izbornom reformom na Kosovu.