Počela je sjednica Skupštine za izbor novog predsjednika Kosova, a neposredno uoči početka sjednice, premijer Albin Kurti je rekao da je sinoć opozicija pobjedila, a da "večeras mora da pobjedi država kada Vjosa Osmani bude izabrana za predsjednicu".



21:50 Ni drugo, to jest ponovljeno prvo glasanje za predsjednika Kosova nije uspjelo jer je glasalo samo 79 poslanika, proglašena je pauza od 30 minuta.

Predsjednik Kosova nije izabran u prvom krugu


21:10 Za predsjednika je u prvom krugu tajnim glasanjem glasalo samo 78 poslanika, što znači da nije postojao kvorum u sali.

20:50 U toku je prvi krug glasanja.

20:25 Odbor za zakonodavstvo verifikovalo je kandidature oba kandidata. Stekli su se uslovi za nastavak sjednice, koja je upravo nastavljena.

20:10 U toku je pauza koja je uslijedila poslije predstavljanja kandidata za predsjednika Kosova Vjose Osmani i Nasufa Bejte.

Počela sjednica za izbor predsjednika

20:00 Da bi Vjosa Osmani bila izabrana za predsjednicu Kosova, potrebno joj je najmanje 80 glasova u prvom ili drugom krugu glasanja, dok u trećem može biti izabrana sa prostom većinom ili 61 glasom, ali pod uslovom da postoji kvorum i da je u sali prisutno najmanje 80 poslanika.

Pokret Samoopredjeljenje je zatražio garanciju Demokratskog saveza Kosova da će njihovi poslanici ostati u sali za glasanje, kako bi se povukli iz inicijative za izmjenu Zakona o opštim izborima.

U sali su prisutna 84 poslanika, što znači da postoji kvorum za izbor predsjednika.