Direktor kosovskog Instituta za pravdu

Direktor kosovskog Instituta za pravdu Ehat Miftaraj u izjavi za Ekonomija Onlajn, rekao je da prema Ustavu, kada je u pitanju aktuelni predsjednik koji ima redovan mandat, a ne vršilac dužnosti predsjednika, procedura za imenovanje za novog predsjednika počinje mjesec dana prije isteka mandata.

Po ovoj logici, do 5. aprila ove godine, Skupština Kosova, političke stranke moraju započeti proceduru za izbora novog predsjednika", rekao je Miftaraj.

Pravo da se kandiduju za predsjednika imaju svi građani koji ispunjavaju ustavom određene kriterijume.

Kandidat za predsjednika mora da obezbjedi 30 potpisa poslanika, s time da jedan poslanik ne može da potpiše dvojici kandidata.

„Svaki građanin koji ispunjava starosni kriterijum ima pravo da se kandiduje, ali za to je potreban potpis najmanje 30 poslanika u Skupštini“, rekao je Miftaraj.

Dodao je da kandidat za predsjednika može biti izabran sa najmanje 80 glasova u prva dva kruga, a trećem može biti izabran sa prostom većinom ili 61 glasom.

Kandidat za predsjednika Pokreta Samoopredjeljenje je Vjosa Osmani, koja je kao predsjednik Skupštine, imenovana za vršioca dužnosti predsjednika nakon ostavke Hashima Thaçija, zbog potvrđene optužnice Specijalnog suda za ratne zločine.

Ona je tu dužnost predala aktuelnom predsjedniku Skupštine Glauku Konjufci.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online