Premijer o izmjeni zakona

Premijer Albin Kurti saopštio je da je nacrt izmjene i dopune izbornog zakona, koji sinoć nije usvojen u Skupštini Kosova, usmjeren na garantovanje glasačkog prava svim građanima Kosova, ali i upozorio opoziciju da može da bira, ili više od 80 glasova za Vjosu Osmani ili više od 500.000 za Samoopredjeljenje (VV).

Istakao je da nije povezan sa izbornom reformom i da je zasnovan na preporukama zaštitnika građana.

„Cilj sinoćnjeg nacrta zakona garantuje biračko pravo svim građanima Kosova. Naša dijaspora sa voljom da pomogne zemlji, naišla je na različite prepreke u učešću u političkom životu na Kosovu. Ovaj Nacrt zakona omogućava njihovo glasanje u ambasadama i konzulatima Republike Kosovo, odnosno lakše učešće u procesu počev od sljedećih izbora“, naveo je u objavi na Facebooku Kurti.

Istakao je da bi se izmjenom izbornog zakona oostvarilo i olakšalo ostvarivanje osnovnog ustavnog biračkog prava i izražavanje volje svih građana Kosova.

„To pravo je do sada bilo namjerno ometano i nijedna prošla vlada nije ga nije smatrala važnim. Nacrt zakona ne odnosi na izbornu reformu i zasnovan je na ranijim preporukama Ombudsmana. Kosovo ima 55 diplomatskih predstavništava (28 ambasada i 27 konzularnih predstavništava) koje takođe imaju poštu koja bi trebalo da se koristi za prijem glasova“, istakao je Kurti.

Naglasio je da nacrt zakona nije novi zakon, već izmena zakona koju su poslanici Pokreta Samoopredjeljenje pokrenuli u „šestom zakonodavnom tijelu“.

„Nastavili smo da podržavamo njegovo usvajanje u sedmom, a sada kada su stvorene odgovarajuće okolnosti za njegovo usvajanje, odobrili smo ga juče sa pozitivnim mišljenjem. Vlada je prosledila je Skupštini na usvajanje u osmom zakonodavnom tijelu. Konačno 18. februara 2021. godine, najavili smo da će biti jedan od prvih zakona o kojima ćemo glasati u Skupštini“, naveo je Kurti.

Naglasio je da glasanje u kosovskim ambasadama i konzulatima uskraćeno pravo i na prošlim izborima.

„Ako se od oko 170 hiljada zahtjeva za registraciju za glasanje iz inostranstva, sa nimalo lakim birokratskim procedurama i stotinama eura i dolara plaćanja poštanskih usluga, prihvati samo 56.375 važećih glasova, onda je ovdje problem sistemski i institucionalni. Zato promjena mora biti. Nacrt zakona o dopuni i izmjeni Zakona o opštim izborima u Republici Kosovo nije iznenađujući ili neplaniran. Ovaj nacrt zakona je prioritet i dobio je podršku građana na i van Kosova. Stoga je odobrenje ovog Nacrta zakona pravilno i pravedno, dobro i korisno“, naglasio je Kurti.

Dodao je da je mnogo vremena izgubljeno, uvjeren da će izmjene i dopune izbornog zakona biti usvojene u redovnoj proceduri kako bi se poboljšao tako važan zakon.

„Parlamentarne stranke koje su u Skupštini voljom građana, ne mogu se ucjenjivati mehanizmima koji olakšavaju izražavanje izbora građana, izražavanje volje naroda, koji je izvor državnog suvereniteta“, dodao je Kurti.

Prema njegovim riječima, očekivao je da ima onih kojima se izmjene zakona ne dopadaju, ali da je iznenađen „histeričnom panikom oko glasanja u dijaspori“.

„Ne možemo i ne želimo da vodimo zemlju na reizbor, jer želimo da izaberemo novog predsjednika. Oni koji ne žele izbor predsjednika, oni koji ne vole predsjednika, koji su protiv njega vodili i vode poseban rat, zemlju vode na izbore. Njihovom voljom, izbori su njihovim rukama: ili preko 80 glasova za Vjosu Osmani, ili preko 500.000 hiljada glasova za Samoopredjeljenje“, poručio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online