Inicijativa

Pokret Samoopredjeljenje (VV) je priznao da je inicijativom pokušao da izmjenom izbornog zakona osim ostvarivanja prava glasa građana kosova u dijaspori, izmeni član o kandidaturi osuđenih lica, u Zakonu o opšti izborima, prenosi Reporteri.

Član Pokreta Samooopredjeljenje Adnan Rustemi rekao je da „ovo nije promjena već usklađivanje sa članom 70 Ustava Kosova“.

„Bili smo uvjereni da je odluka CIK-a da spreči kandidaturu Albina Kurtija i Albulene Haxhiu bila nepravedna. Nismo napravili nikakve promjene, osim što smo član ustava koji govori o ograničenju kada poslanik izgubi mandat. Ovaj paragraf je potpun gdje kaže da se osobe osuđene na godinu ili više zatvora u posljednje tri godine ne mogu kandidovati, a Ustav kaže da takva osoba gubi mandat“, rekao je.

Reporteri navodi da predloženi amandman na izborni zakon, koji je pokrenuo Pokret Samoopredjeljenje, osim što omogućava kosovskim građanima iz dijaspore da glasaju u ambasadama u zemljama u kojima žive, takođe omogućava premijeru Albinu Kurtiju da bude nosilac liste Pokreta Samoopredjeljenje.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri