Poslanica VV

Poslanica Pokreta Samoopredjeljenje (VV) Mimoza Kusari Lila rekla je da će ta stranka nastaviti sa inicijativom za izmjenu Zakona o izborima.

„Nastavićemo sa inicijativom. Izmjenama i dopunama zakon se ne bi zaključio, ali bi samo započeli izbornu reformu, nudeći pravo koje nedostaje 20 godina kosovskoj dijaspori", rekla je Kusari Lila.

Istakla je da je alarmantno što je odbijeno više od 30.000 zahtjeva za glasanje građana Kosova iz dijaspore, kojima ustav i zakon garantuju pravo glasa.

"Bili smo svjedoci da smo imali 200.000 registrovanih birača, 100.000 koji su imali pravo glasa i od postojećih glasova odbijeno je preko 30. 000. Ako za nekoga ovo nije alarmantna cifra o osnovnom pravu koje je zagarantovano Ustavom i zakonima, onda ne znamo šta može biti alarmantnije", rekla je Kusari-Lila.

Ona je govorila i o uslovu Demokratskog saveza Kosova koji traži da se zakon povuče, jer u suprotnom neće dati podršku za izbor predsjednika, rekavši da to više govori o njima koji sami postavljaju uslove.

„Podrška za izbor predsjednika pod uslovom da se povučemo sa ovom inicijativom govori mnogo više za one koji taj uslov postavljaju nego za nas. Pokazuju nam da nas uslovljavaju procesom koji se može završiti izborima usred pandemije“, rekla je Kusari-Lila.

Izvor: Kosovo Online