Slučaj

Albanca osuđenog na doživotni zatvor u Sjevernoj Makedoniji, Afrima Ismailovića, juče je uhapsila Policija Kosova u Ajvaliji. Krivični sud u Skoplju ga je 23. februara ove godine u slučaju „Čudovišta“ proglasio krivim i zajedno sa bratom Agimom osuđen je na doživotni zatvor, prenosi RTK.

Osuđeni na doživotnu kaznu zatvora u slučaju „Čudovišta“ u Sjevernoj Makedoniji, Afrim Ismailović uhapšen je juče na Kosovu, poslije saobraćajne nesreće koja se dogodila u Ajvaliji kod Prištine.

Ismailović je priveden u policijsku stanicu, a nakon provjere krivične evidencije, utvrđeno je da je protiv njega postoji nalog za hapšenje. Tužilac je Ismailoviću odredio pritvor do 48 sati.

Advokat Besnik Berisha potvrdio je hapšenje Ismailovića.

„Njegovo hapšenje dogodilo se juče popodne. Bilo je slučajno kao rezultat saobraćajne nezgode. On je bio pozvan u policijsku stanicu na razgovor, prema proceduri, policajci su provjerili da li se za istim traga i za neko drugo krivično djelo, i pojavio se jedan nalog za hapšenje od 2012/2013 izdat od strane Sjeverne Makedonije“, rekao je advokat Berisha.

Ismailovićev advokat je dalje kazao da je njegovom klijentu ranije suđeno za isto krivično djelo i da sada čeka završetak postupka za boravište i azil na Kosovu.

Prema riječima Berishe, njegovo hapšenje i pritvaranje od strane Policije Kosova je nezakonito.

"Juče sam obavjestio tužioca da je riječ nezakonitom hapšenju. Saznao sam da je predmet Osnovnog tužilaštva prebačen Specijalnom tužilaštvu. Do sada, pošto ga nisu pustili, vjerujem da će oni podneti zahtjev za mjeru zadržavanja i da taj zahtjev ne bi trebalo da bude odobren, jer mu je suđeno za isto krivično djelo“, rekao je Berisha.

Krivični sud u Skoplju 23. februara ove godine osudio je Alija Demirija na doživotni zatvor, kao i braću Agima i Afrima Ismailovića koju su optuženi za ubistvo pet Makedonaca 12. aprila 2012. godine u blizini Smilkovskog jezera, oko 12 kilometara od Skoplja. Drugu dvojicu optuženih, Fejzija i Hakija Azirija, sud je osudio na 15 i devet godina zatvora. Sami Luta oslobođen je optužbi zbog nedostatka dokaza.

Žrtve su bile četvorica mladića od 18 do 20 godina i još jedna od 44 godine. Njihova beživotna tijela pronašli su ljudi 12. aprila dok su pecali u vještačkom jezeru.

Ovaj čin je potom izazvao brojna nezadovoljstva i proteste koji su prerasli u nasilje na ulicama Skoplja od strane lokalnih stanovnika makedonske zajednice.

Proteste su organizovali i rođaci optuženih Albanaca, negirajući da su ovo teško djelo oni počinili, dok i sada tvrde da taj slučaj vode tajne službe za potrebe političara koja je tada bila na vlasti.
 
Izvor: Kosovo Online/RTK1