Agencija za borbu protiv korupcije

Lider Alijanse za novo Kosovo Behgjet Pacolli jedan je od najbogatijih ljudi na Kosovu, a na osnovu registra za prijavljivanje imovine u Agenciji za borbu protiv korupcije, samo kuća u kojoj stanuje vrijedi oko 18 miliona eura, što je više nego vrijednost svih nekretnina koje posjeduju vodeći političari na Kosovu zajedno, prenosi Gazeta Express.

Nekretnine, zemljište vrijedno milione eura, privatni avioni, luksuzni automobili, udjeli u mnogim kompanijama i milioni eura u gotovini u finansijskim institucijama, Pacollija svrstavaju na među najbogatije na Kosovu.

Na osnovu izvještaja Agencije za borbu protiv korupcije imovina Pacollija procjenjuje se na oko 700 miliona eura, dok njegov godišnji prihod iznosi oko pet miliona eura.

Kako piše Gazeta express, samo jedna od zemljišnih parcela, koja je u vlasništvu Pacollija, procjenjena je na oko 7 miliona eura.

Pacolli je i vlasnik hotela "Swis Diamond", čija se vrijednost procjenjuje na 42 miliona eura, dok je ukupna vrijednost nekretnina koje posjeduje oko 200 miliona eura.

Pored mnogobrojnih luksuznih automobila koje ima u svom posjedu, Pacolli je vlasnik i privatnog aviona čija je vrijednost oko 10 miliona eura.

Bogatstvo bivšeg zamjenika premijera Kosova ovdje se ne završava. Posjeduje i akcije vrijedne oko 500 miliona eura u oko 20 kompanija.

Na štednoj knjižici Pacollija takođe se nalaze milioni, pa je tako samo u jednoj od banaka u Prištini, Pacolli "uštedeo" oko 4 miliona eura.

Kako je jednom prilikom izjavio, sav godišnji prihod dobija od bankarskih depozita, plate u Skupštini Kosova, poslovanja svojih kompanija, kao i od udjela od akcija.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express