Član Socijaldemokratske partije

Član Socijaldemokratske partije Nol Nushi kaže da je Kosovu potreban predsjednik koji obuzdava autoritarne tendencije premijera Albina Kurtija, izveštava Ekonomija Onlajn.

Nushi je rekao da predsjednički kandidat Vjosa Osmani nije pravi izbor, jer ne predstavlja političko jedinstvo.

"Svakako ne mislimo da je Vjosa Osmani pravi izbor za predsjednika. Imamo premijera, predsjednika Skupštine i ako predsjednik bude izabran, imaćemo ljude koji predstavljaju političku stranku Samoopredjeljenje. Na taj način se gubi institucionalna vrijednost mjesta predsjednika, koje bi trebalo da bude mjesto političke ravnoteže. Još uvijek se nadam da se to neće dogoditi. Nije u pitanju samo konkretna osoba, već je potrebno na toj funkciji imati nekoga ko je predsjednik koji ujedinjuje“, rekao je Nushi.

Nushi je ukazao da bi pitanje predsjednika trebalo da se rješava političkim dogovorom u Skupštini, a ne da se koristi ucjena brojevima glasova, jer se na taj način ugrožava demokratija.

"Nije slučajno da je dvije trećine poslanika u Skupštini potrebno da ostane u Sali kada se glasa za predsjednika Kosova. Naš Ustav je postavio kompromis kao obavezan u politici. Ovde pobjednik izbora ne zauzima sva mjesta. Bez obzira na ishod, kompromis bi trebalo da bude obavezujući. Jezik ucjenjivanja brojevima je neprihvatljiv, to je jezik koji pokušava da potčini drugog, a to e opasno za demokratiju“, rekao je on.

Nushi ističe da će Kurti pristati na zahtjev za formiranje Zajednice srpskih opština.

"Prvo nas je nova vlada lagala, rekla da je prioritet šest ili sedam tačaka. Kada je imenovan za premijera prvi posao koji je uradio bilo je učestvovanje u okruglom stolu o dijalogu. Vidjeli smo da je na svakom sastanku sa ambasadorima tema dijalog koji bi trebalo da započne brzo. Kurtijev stav je stav EU koja insistira na uspostavljanju ZSO“, rekao je on.

Nushi je ukazao da Kurti u izbornoj kampanji nije spomenuo nikakav plan o tom temi, uprkos tome što Socijaldemokratska partija smatra da je ovo glavna tema.

"Pobjeda na izborima sa toliko glasova i nepostojanje programa za glavnu temu je obmana građana, a tendencija Kurtija da okonča ovo pitanje završiće se istom obmanom“, rekao je on.

Nushi naglašava potrebu postizanja sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, jer bi to pomoglo regionalnoj saradnji.

"Smatramo da je neophodno je postići sveobuhvatan sporazum o uzajamnom priznanju. Jedina trenutna perspektiva je regionalna saradnja sa zemljama regiona. Napredovanje u EU je nemoguće, ne našom krivicom već krivicom EU“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online