Kosovu preti opasnost od...

Blizak saradnik bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija Bekim Çollaku u kaže da je Specijalni sud u Hagu podigao optužnicu protiv Thaçija po planu Srbije i Rusije i da Kosovu preti opasnost od „prekrajanja najbolnijeg i najsvjetlijeg dijela historije Kosova vezano za rat OVK“, prenosi Ekonomija Onlajn.

Çollaku je naglasio da je suđenje Hashimu Thaçiju „izuzetno štetna zamka koja ima za cilj kažnjavanje Kosova koju su postavile Srbija i Rusija, protivnice ostvarenja nezavisnosti Kosova".

„Predsjednik Hashim Thaçi bio je meta protivnika ostvarenja nezavisnosti Kosova, posebno Srbije i Rusije koje su perfidno koristile svoje mehanizme i saveznike da pronađu dovoljno prostora da postave ovu izuzetno štetnu zamku za Kosovo. Napokon su postigli cilj kažnjavanja Kosova na najprljaviji mogući način", kaže Çollaku.

On je rekao da su Specijalni sud i optužnice protiv Hashima Thaçija i bivših lidera OVK napravljene prema planu Srbije i Rusije.

„Za mene nije nimalo iznenađujuće što je inicijativa potekla iz ove dvije zemlje, ali me zabrinjava kako su međunarodna zajednica, naši najbliži strateški partneri, poput EU i na prvom mjestu SAD naseli na ovu zamku. Kosovo se kao nikada prije suočava sa potpuno nepravednim, nepotrebnim i nezasluženim procesom. Sada nam prijeti opasnost ne samo za nacionalnu sigurnost već i su u toku i pokušaji prekrajanja najbolnijeg i najsvjetlijeg dijela historije Kosova vezano za rat OVK”, istakao je Çollaku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online