Od vitalne važnosti ...

Bivši ambasador Kosova u Sloveniji i Vatikanu Anton Berisha izjavio je da Kosovo od strane EU neće trpeti posljedice zbog otvaranja ambasade u Jerusalimu, dok je reakcija Turske po ovom pitanju bila izvan okvira diplomatske komunikacije i ističe da je dijalog Beograda i Prištine pitanje koje se tiče čitavog regiona i komunikacije sa partnerima na međunarodnoj sceni, prenosi Reporteri.

Berisha ističe da je u dijalogu Beograda i Prištine od vitalne važnosti koordinacija sa strateškim međunarodnim partnerima.

„Mnogo sam puta rekao da je dijalog Beograda i Prištine za nas mnogo više od dijaloga sa Srbijom. To je dijalog sa našim partnerima, SAD i zemljama EU jer mi iz iskustva znamo da Srbija neće biti konstruktivna strana koja je zainteresovana za istinski dijalog u skladu sa evropskim standardima. Stoga moramo da budemo oprezni  i da zadržimo konstruktivnost u odnosu na partnere i ne ponavljamo situacije iz prošlosti koje su narušile položaj Kosova. Takav stav mora da bude prisutan i u procesima sa EU znajući da od potpisivanja SSP-a prije pet godina nismo preduzeli ni jedan korak napred pa čak i u odnosu na SAD. Jednom rječju trebalo bi razumeti da je dijalog proces izvan Kosova i Srbije koji se bavi regionom i evroatlantskom geopolitikom“, kaže Berisha.

Berisha ističe da je priznanje Izraela najveće diplomatsko dostignuće u posljednjih nekoliko godina i naglašava da  bi otvaranje rasprave o odluci za uspostavljanje ambasade Kosova u Jerusalimu bila „opasna avantura“.

„Priznanje Izraela bilo je najveće diplomatsko dostignuće Kosova u posljednjih nekoliko godina, možda u posljednjoj deceniji a otvaranje bilo kakve rasprave o o otvaranju ambasade je za nas opasna avantura. Što se tiče EU, otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu neće naneti nikakvu štetu. Što se tiče Turske, njeno protivljenje bilo je konkretno, nadilazeći diplomatske norme u komunikaciji i više liči na trretiranje Kosova kao njenog vilajeta“, kaže Berisha.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri