Nedostatak volje...

Njomza Arifi iz Grupe za pravne i političke studije kaže da će sporo sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od strane kosovskih institucija imati velike posljedice po Kosovo, prenosi Ekonomia Onlajn.

Arifi kaže da prethodne vlade nisu dokazale da imaju institucionalnu koordinaciju za sprovođenje SSP-a, prvog ugovornog sporazuma između Evropske unije i Kosova.

„Svaka stagnacija Kosova znači nedostatak volje i šalje lošu sliku o našem opredjeljenju o putu evrointegracija, stoga Vlada Kosova nema drugu alternativu nego da se posveti unapređenju ovog sporazuma“, rekla je Arifi.

Ističe da postoje dva nacrta za SSP koje bi trebalo da odobri Vlada Kosova i naglašava da je njihova impelentacija neophodna. Arifi kaže da drugi član SSP-a o izgradnji dijaloga između diplomatske službe EU i službe spoljnih poslova Kosova nije sproveden.

„Veoma važan aspekt je član dva SSP-a koji teži izgradnji političkog dijaloga između dvije strane. Ovo je važno jer zahtjeva od strana da uspostave dijalog radi usklađivanja važnih stavova, kao što su različita međunarodna pitanja, dobrosusjedstvo i regionalna saradnja“, istakla je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online