Predsjednik će biti izglasan

Politički analitičar Alen Meta izjavio je za Kosovo Online da očekuje da će predsjednik Kosova biti izabran sljedeće nedjelje, jer opozicione političke partije neće smjeti da zanemare volju građana, ali ni preporuke međunarodnih faktora.

Demokratski savez Kosova u Skupštini ima 15 poslanika i treća je partija po veličini, ukazuje Meta, koji očekuje da neće izostati njihovi glasovi, koji su u ovom trenutku presudni za izbor Vjose Osmani, kandidatkinje za predsjednicu sa liste Pokreta “Samoopredjeljenje”.

“Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova su jasno stavile do znanja da neće ostati u sali prilikom glasanja za predloženog kandidata, dok do sada nije bilo jasno da li će Demokratski savez Kosova ostati u parlamentu zbog kvoruma potrebnog za izbor predsednika. Posljednji razvoj događaja jasno je pokazao da će Demokratski savez Kosova odnosno najmanje 12 ili 13 poslanika iz ove partije biti prisutno tokom glasanja za predsjednika. Takođe od strane različitih predstavnika ambasada, ali i civilnog društva bilo je savjeta da političke stranke treba da pronađu rješenje u ovom slučaju”, kaže Meta.

On podsjeća da su poslanici predstavnici građana, zbog toga ističe neophodnost njihovog ostanka u parlamentu prilikom izbora predsjednika. Meta dodaje da je Vjosa Osmani na izborima 14. februara osvojila preko 300.000 glasova, što je kako kaže dovoljan razlog da dobije i neophodnu podršku poslanika u skupštini.

“Izlazak iz skupštine tokom glasanja je u suprotnosti sa voljom građana. Nadam se da ćemo sljedeće nedjelje imati skupštinsku sjednicu i lično vjerujem da bi u svakom slučaju trebalo da se nađe politički dogovor između političkih partija i da se finalizuje izborna volja. Ukoliko dođe do institucionalne praznine, ako se ne izabere predsjednik i ode se na nove izbore, to bi jako naštetilo demokratiji u državi”, navodi Meta.

“Samoopredjeljenje” ima 58 poslanika, a za izbor predsjednice Vjose Osmani glasaće i najmanje osam manjinskih poslanika. Za izbor predsednika Kosova neophodan je kvorum od 80 poslanika u sali, a predsjednik može biti izabran u treće krugu sa samo 61 glasom "za". 

Skupština Kosova do 5. aprila treba da izabere novog predsednika pošto ističe rok od šest mjeseci koliko po ustavu ta funkcija može da se obavlja u statusu vršioca dužnosti.

Prema Ustavu, predsjednik mora biti izabran mjesec dana prije isteka mandata predhodnom. Ukoliko bi izbor predsjednika propao, Kosovo bi moralo na vanredne izbore u roku od 45 dana.