Ozbiljna situacija

Generalni direktor Univerzitetske bolnice i Kliničke službe Kosova Valbon Krasniqi rekao je da je konstantno povećanje broja novooboljelih od koronavirusa dovelo do povećanja broja hospitalizovanih, što je stvorilo ozbiljnu situaciju u zdravstvenom sistemu, prenosi Gazeta Express.

Krasniqi je rekao da su kapaciteti u bolnicama gotovo popunjeni i dodao da je zabrinjavajuće i to što se preko 80 odsto hospitalizovanih liječi terapijom kiseonikom.

"Više od tri sedmine na Kosovu bilježimo veliki broj novih slučajeva zaraze koje prati veliki broj hospitalizovanih pacijenata. To pokazuje da se mjere ne poštuju i to se ogleda u velikom broju novih slučajeva. Pozivamo sve da se poštuju mjere na snazi, jer je broj hospitalozovanih izuzetno veliki i veoma zabrinjavajući, s obzirom na naš kapacitet zdravstvenog sistema uopšte", rekao je Krasniqi.

On dodaje da određeno ohrabrenje može da se vidi u tome što je na Kosovo počele da pristižu prve doze vakcina i što je počela vakcinacija.

"Sada je sreća što je Kosovo konačno primilo prve doze vakcine i vakcinacija je započela, prvo od zdravstvenih radnika, ali do vakcinacije velikog dela stanovništva, mi moramo poštovati mjere protiv koronavirusa", rekao je Krasniqi za Radio Slobodna Evropa.

On je govorio o mjerama protiv koronavirusa i naglasio da će se nepoštovanje mjera odraziti na povećanje broja zaraženih slučajeva.

"Što se tiče mjera vezanih za javno zdravlje, Nacionalni institut treba da daje preporuke. Mi, kao Univerzitetska bolnica i Klinička služba Kosova, blagovremeno informišemo o svojim kapacitetima i mogućnostima. Jedan od najboljih pokazatelja situacije sa pandemijom je i broj hospitalizovanih i broj onih koji prijavljuju teške oblike bolesti. Zbog toga bi svi trebalo da uzmu u obzir ove faktore, prije svega faktor kapaciteta bolnice, kako bi preporučili određene mjere u skladu sa situacijom u kojoj se nalazimo", dodao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express