Sjednica 2. ili 6. aprila

Datum vanredne sjednice Skupštine, na kojoj će biti biran predsjednik Kosova, još uvijek nije poznat, mada su kao mogući datumi pominjani petak 2. ili utorak 6. april, prenosi Reporteri.

Prije nekoliko dana premijer Albin Kurti najavio je da će sjednica za izbor predsjednika biti održana čim se izvrši zamjena poslanika koji su imenovani za ministre.

"Kada se zamjene poslanici koji su postali ministri, sazvaćemo sjednicu, na kojoj ćemo definitivno moći da legitimišemo 300.000 glasova sa potrebnim glasovima u Skupštini", rekao je Kurti.

Na sutrašnjem zasjedanju Skupštine Kosova, očekuje se polaganje zakletve novih poslanika.

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku rekao je da će poslanici te partije prisustvovati izboru predsjednika, ali da ne zna da li će svih 15 poslanika LDK glasati za Vjosu Osmani, imajući u vidu izjave poslanika Agima Veliua, Avdullaha Hotija i Dritona Selmanaja.

Abdixhiku je istakao da je Predsjedništvo LDK odlučilo da neće ometati izbor predsjednika, i da će izvršiti ustavnu obavezu i učestvovatu u glasanju, kao i to da je odluku saopštio poslanicima nakon sastanka, bez prejudiciranja kako će glasati poslanici.

"Očekujem da svaki poslanik poštuje kolektivnu volju većine i da ne ometa novi kurs LDK, sa prvobitnim respektom. Očekujem od njih da se ponašaju kao odgovorno i da savladaju lične stavove", rekao je Abdixhiku.

Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova rekli su da neće glasati za Vjosu Osmani.

Lider PDK Enver Hoxhaj je na konferenciji za novinare rekao da ta stranka podržava proces konstituisanja institucija, koje treba da obezbjede unutrašnju stabilnost, suoče se sa pandemijom i ekonomskom krizom, kao i jačanjem međunarodne pozicije Kosova.

Ali, njihovo stvaranje, prema Hoxhaju, ne treba da ugrožava demokratiju, polarizuje društvo, ugrozi podjelu vlasti ili instaliranje jednopartijskog sistema, gdje bi sve moći kontrolisala jedna politička stranka.

Predsjednik AAK Ramush Haradinaj rekao je da njegova stranka nije promjenila stav u vezi sa pitanjem izbora predsjednika.

Na konferenciji za novinare Haradinaj je rekao da je na sastanku koji je održao sa Albinom Kurtijem i Vjosom Osmani nije traženo da sarađuje po pitanju izbora predsjednika Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri