Institucije o tome ćute

Predsjednik Nezavisnog sindikata RTK Fadil Hoxha rekao je da bi trebalo sprovesti detaljnu istragu u Javnom medijskom servisu, jer, prema njegovim riječima, ako se brzo ne interveniše, RTK će se uskoro naći na ivici bankrota, prenosi Koha.

"Radio televiziji Kosova je potrebna sveobuhvatna istraga, radnici RTK moraju da saznaju istinu i stvarno stanje. Generalni revizor je sprečen da vrši reviziju, počeo je da radi pre dvije, tri godine i svoj posao još nije završio. Potrebna nam je revizija koja utvrđuje stvarno stanje, da se ustanovi stvaran dug, broj zaposlenih, ugovori o radu i na osnovu toga možemo onda da izradimo plan za vanredne situacije koji će izvesti RTK iz situacije u kojoj se nalazi", rekao je Hoxha na KTV.

Optužio je i Javni medijski servis na Kosovu da nastavlja zapošljavanje bez kontrole i bez kriterijuma i dodao da je zapošljavanje uglavnom stranačko i zasnovano na nepotizmu i interesima.

Hoxha je taksativno nabrojao primere, po njegovom mišljenu, stranačkog i interesnog zapošljavanja na RTK, kao javnom medijskom servisu Kosova. On je između ostalih naveo članove porodice Hashima Thaçija, zatim Migjena Kelmendija i Milaima Zeke.

"Tokom januara Uprava je zaposlila sina brata bivšeg predsjednika Thaçija, Leotrima Thaçija, na mjesto menadžera Jedinice za autorska prava. Tokom februara, direktorka finansija ugovoriom je angažovala je svoju sestru Doniku Hyseni. Ovih dana ćerka Migjena Kelmendija, Sara Kelmendi zaposlena na zvaničnom sajtu RTK. Milaim Zeka prima redovne plate na RTK već nekoliko mjeseci, a možete ga slobodno pitati kada je posljednji put bio na RTK i kojim poslom se tačno bavi? Pored Zeke i njegova supruga prima platu na RTK. Zaposleni na RTK koji je posljednjeg mjeseca uhapšen zbog otmice, pored plate ton majstora, primao je i dodatnu platu kroz aneks ugovora. Pored osnovne plate, direktor finansija i šef administracije i ljudskih resursa dobijaju i dodatne plate. Odbor RTK u izvještajima tokom protekle godine izjavio je da je smanjio sve dodatne plate. RTK je prenatrpan sa preko 1.000 zaposlenih, dok nastavlja sa 'degradacijom javnog servisa'. Skupštinu kao osnivača RTK očekuje mnogo posla, ali Tužilaštvo će ga imati još više", rekao je Hoxha.

Kako je dodao, povrh svega, već dvije godine na čelu RTK je "ilegalni direktor".

Hoxha napominje i da se svakim danom situacija sve više pogoršava i da institucije o tome ćute.

"Problem RTK je što se situacija pogoršava iz dana u dan. Sindikat je skrenuo pažnju na postojeće probleme, ali institucije koje su morale da djeluju ostale su tihe, pa su nastavile s tim odlukama na štetu institucije koja želi sada da ugasi sindikalni glas. Ali nismo stali i nećemo se zaustaviti. Podržaćemo dobre odluke, ali ćemo uvijek ćemo biti kritični prema lošim odlukama", rekao je Hoxha.

Rekao je i da su ga čelnici RTK često targetirali kao "opasnog", samo zbog njegovih izjava o problemima u Javnom medijskom servisu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore