Predstavnik KDI-a

Izvještaj američkog State departmenta otkriva probleme sa kojima se suočava Kosovo, kao i nedostatak političke volje tokom 2020. godine za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, ocjenio je Ehat Miftaraj sa kosovskog Instituta za pravdu (KDI), prenosi Ekonomija Onlajn.

Miftaraj ističe da aktuelne političke elite na Kosovu kritike nisu uzele u ozbiljno razmatranje, niti su ponudile konkretna rješenja.

"Sugestije američkog State departmenta i EU tokom 2020. godine nisu ozbiljno shvaćene, pa se niko suštinski nije pozabavio pitanjima borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije ili promocije ljudskih prava i sloboda. Izvještaji odražavaju stvarnost na Kosovu, a nema nagovještaja i da će ih aktuelna vlada to ozbiljno shvatiti", rekao je Miftaraj.

Institut za pravdu ističe problem velikog broja optuženih zvaničnika za krivična djela povezana sa korupcijom prilikom obavljanja javnih funkcija. Miftaraj dodaje i da se tokom 2021. godine ništa ključno neće promjeniti, ukoliko Kurtijeva vlada kritike na shvati ozbiljno.

"Ako ne bude političke volje vlade i zakonodavnog tijela, naravno da će i izvještaj za 2021. godinu imati isti sadržaj. Zavisi od vlade Kurtija da li će promjeniti pristup ili će nastaviti kontinuitet prethodnih vlada", zaključuje Miftaraj.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online