Američki državni sekretar

Američki državni sekretar Antony Blinken predstavio je u utorak izvještaj o ljudskim pravima u svijetu za 2020. godinu, a u dijelu o Kosovu gdje kao glavni problem navodi nedostatak kontinuiteta u krivičnom gonjenju, govori i o bivšem predsjedniku Kosova Hashimu Thaçiju za kojeg kaže da je pokušao da podriva mandat Specijalnog suda, prenosi Reporteri.

U prilog tome, Blinken navodi zahtjev za peticiju za ukidanje Specijalizovanih komora Kosova i Specijalizovanog tužilaštva i zakonodavnu inicijativu, koju je predložio Thaçi.

Osim Thaçija, u izvještaju se pominju i lideri civilnog društva, posebno boračke organizacije, koje su, prema navodima u ovom izvještaju, javno osudile kosovske specijalizovane komore i specijalizovano tužilaštvo u Hagu.

„Vodeći političari i lideri civilnog društva, posebno boračke organizacije, javno su osudili kosovska specijalizovana vijeća i Kosovsko specijalizovano tužilaštvo sa sjedištem u Hagu i pokušali da podriju javnu podršku radu ovih organa. Ovi napori su uključivali javne proteste, zahtjev za peticiju za ukidanje suda i zakonodavnu inicijativu koju je predložio bivši predsjednik Hashim Thaçi koja je mogla da potkopa mandat Specijalizovanog suda.

Kroz ovaj izvještaj, Blinken je rekao da ponovo potvrđuje posvećenost Sjedinjenih Američkih Država da pitanje ljudskih prava stavi u središte spoljne politike zemlje.

Rekao je da dokumentujući status ljudskih prava u svijetu svake godine, State department pruža objektivne i sveobuhvatne informacije Kongresu, civilnom društvu, akademicima, aktivistima i drugima ma gdje se oni nalazili.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri