Neizvjesnost

Mogućnost da tri poslanika LDK neće učestvovati u glasanju za predsjednika Kosova, uz najavu čelnika Srpske liste da neće uzeti učešće u tom procesu zbog odluke premijera Kurtija da im uskrati drugo ministarsko mjesto, unosi veliku neizvjesnost u pogledu toga da li će Vjosa Osmani imati kvorum kada na dnevnom redu u Skupštini bude glasanje za njenu predsjedničku poziciju, prenosi Ekonomija Onlajn.

Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova prije toga su već najavili da neće podržati izbor Osmani.

Demokratski savez Kosova u čijim je redovima bila Osmani, doneo je odluku da ostane u skupštinskoj sali kada na dnevnom redu bude glasanje za predsjednika. Novoizabrani predsjednik LDK Lumir Abdixhiku zatražio je jedinstveni stav poslaničke grupe, ali su male šanse da se to dogodi.

Kako prenosi Ekonomija Onlajn, poslanici LDK Agim Veljiu, Driton Selmanaj i Avdullah Hoti već su izneli jasan stav da neće glasati prilikom izbora predsjednika.

Na osnovu jednostavne računice, ukoliko 58 poslanika Samoopredjeljenja, devet poslanika iz manjinskih zajednica koji podržavaju novu vladu i svih 15 poslanika LDK bude u sali kada izbor predsjednika bude na dnevnom redu, skupštinski kvorum će biti obezbjeđen. Ukoliko samo dva ili tri poslanika od tog broja odustanu, neće biti ispunjen uslov o obaveznih 80 poslanika u parlamentu prilikom glasanja.

Pošto su uskraćivanje svoje podrške već najavila trojica polsanika sa liste LDK, premijer Albin Kurti i Vjosa Osmani trebalo bi da obave razgovore i obezbjede podršku od strane još tri ili četiri poslanika iz drugih stranaka, kako bi kvorum od 80 glasova poslanika bio osiguran.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online