Mišljenje pravnika

Ne postoji pravni osnov koji obavezuje Kurtijevu vladu da dodjeli još jedno ministarstvo Srpskoj listi, ocjenili su pojedini pravnici sa Kosova nakon žalbe Srpske liste Ustavnom sudu, prenosi Reporteri.

Izvršni direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj, kaže da privilegije koje je Srpska lista stekla u prošlosti nisu sadržane u Ustavu.

On kaže da je Kurti rasporedio ministarstva za manjinske zajednice kako predviđa Ustav.

"Ustavni sud mora da procjeni da li je njihov zahtjev u skladu sa Ustavom Kosova, kao i sa Ahtisaarijevim planom koji promoviše prava i slobode manjinskih zajednica na Kosovu. Međutim, privilegije koje je Srpska lista uživala u prošlosti nisu zasnovane na Ustavu ili bilo kom drugom međunarodnom dokumentu koji je Kosovo dužno da primjenjuje. Politički sporazumi mogu biti ad hok primjenjivani“, rekao je on.

Za Ustavni sud, prema Miftaraju, biće teško da obaveže Kurtijevu vladu da obezbjedi više od jednog ministarstva za Srpsku listu.

"Tri ministarstva u Vladi dodjeljena su manjinskim zajednicama na Kosovu kako je predviđeno Ustavom, kao što smo se obavezali prema međunaronim sporazumima, ali ne i dva ministarstva za Srpsku listu“, rekao je on.

Predstavnica Pravne i političke grupe Reze Hoxha takođe kaže da je podjela ministarstava za manjinske zajednice razjašnjena Ustavom.

Ona je najavila da član 96 Ustava Kosova definiše sastav ministarstava i zastupljenost zajednica.

"U pitanju je paragraf 3 ovog člana, koji kaže da bez obzira na broj ministarstava ako je manji od 12, ministar mora biti iz srpske zajednice i jedan iz bilo koje druge manjinske zajednice. Samo u slučaju da Vlada Kosova ima više od 12 ministarstava, tada jedan ministar mora pripadati nekoj od manjinskih zajednica. Dakle, u ovom slučaju, Ustav ne definiše konkretno srpsku zajednicu, već kaže „jedan ministar pripada manjinskoj zajednici. O tome bi trebalo odlučiti u okviru mandata i na osnovu koalicionih sporazuma koji se mogu stvoriti", kaže ona.

Prema njenim riječima, to je razjašnjeno u jednom od paragrafa koji prikazuje sastav Vlade, a tiče se zamjenika ministara.

"Tu se kaže da u situaciji kada imamo manje od 12 ministarstava, dva zamjenika ministra pripadaju srpskoj zajednici, dva ostalim nevećinskim zajednicama. Dok, ako imamo više od 12 ministarstava, drugi zamjenik ministra pripada nevećinskoj zajednici. Dakle, nije decidno rečeno da treba da pripada srpskoj zajednici. Stoga, aktuelna vlada nije u obavezi da ovo mjesto rezerviše za srpsku zajednicu“, dodala je ona.

Činjenica da je Srpska lista u prošlosti imala više ministarstava, prema njenim riječima ne predstavlja povredu Ustava.

Ona kaže da su obe mogućnosti otvorene jer Ustav ne precizira kojoj nevećinskoj zajednici treba da pripada taj položaj.

"Prema Ustavu Kosova, članu 96, stav 3, Vlada će imati najmanje jednog ministra iz srpske zajednice i jednog ministra iz ostalih nevećinskih zajednica na Kosovu. Ako bude bilo više od 12 ministara, vlada će imati i trećeg ministra, koji predstavlja jednu od nevećinskih zajednica na Kosovu“, navela je ona.

Srpska lista poslala je žalbu Ustavnom sudu protiv Vlade, zbog toga što je dobila samo jedno ministarstvo.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri