Rok 5. maj

Iako još uvijek nije poznat datum kada će biti održana sjednica parlamenta na kojoj će biti izabran predsjednik Kosova, čini se da je kandidat za tu funkciju Vjosa Osmani osigurala dovoljan broj poslanika koji će joj pružiti podršku, piše Deutsche Welle.

Kako navodi taj medij, na to ukazuje činjenica da je Demokratski savez Kosova na čelu sa svojim novim liderom Lumirom Abdixhikuom, odlučio da osigura kvorum na sjednici na kojoj se bude birao predsjednik.

Abdixhiku je nakon sastanka rukovodstva LDK izjavio da stranka koju on vodi "neće predstavljati prepreke i izvršiće svoju ustavnu obavezu da učestvuje u glasanju za predsjednika Kosova".

"Poslije otvorene diskusije, iscrpne u sveobuhvatnim argumentima, svi smo zajedno odlučili da LDK neće ometati izbor predsjednika. Demokratski savez Kosova će, kao i uvijek, izvršavati svoju ustavnu obavezu. Ovo je odluka predsedništva LDK za koju je glasala apsolutna većina", napisao je juče Abdixhiku na Facebooku.

Izbor novog predsjednika Kosova mora da se održi najkasnije 5. maja, kada ističe šestomjesečni mandat vršioca dužnosti predsjednika.

Pokret Samoopredjeljnje, koji je pobjedio na izborima održanim 14. februara, osvojio je 58 poslaničkih mandata, dok je Vjosa Osmani prijedlog ove stranke za mjesto predsjednika Kosova.

Poslanici Samoopredjeljenja, zajedno sa glasovima poslanika iz nesrpskih manjinskih zajednica, kao i 15 poslanika LDK, mogli bi Osmanijevoj da osiguraju dovoljan kvorum, što je više od 80 poslanika, da bi mogla da bude izabrana za predsjednika.

Prema Ustavu, za izbor predsjednika potrebne su u prva dva kruga, dvije trećine glasova poslanika, dok se u trećem krugu može birati prostom većinom. Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova već su najavile da neće podržati Osmani za predsjednika. To su potvrdili i lideri tih stranaka Enver Hoxhaj i Ramush Haradinaj, dok se predstavnici Srpske liste nisu jasno izjasnili da li će glasati za Osmani.

U međuvremenu, većina predstavnika manjinskih nesrpskih zajednica na Kosovu izrazila je podršku izboru novog predsjednika.

Eventualni neuspjeh izbora predsjednika, automatski vodi Kosovo na nove parlamentarne izbore.

Međunarodni akteri na Kosovu pozvali su političke stranke da izbjegnu izlazak na birališta.

Ambasadori zemalja Kvinte su tako zatražili od parlamentarnih stranaka da rade na zajedničkim prioritetima, jasno naglašavajući da je prvi zadatak izbor novog predsjednika Kosova.

"Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država čestitaju novoj vladi i Skupštini i pozivaju sve političke stranke da igraju odgovornu ulogu u priznavanju rezultata izbora 14. februara. U ovo vrijeme pandemije i ekonomskih izazova, Kosovu su potrebni odlučni lideri i funkcionalne upravljačke institucije koje obezbjeđuju stabilnost, uključujući i predsjedništvo. Rješavanje ovih izazova zahtjevaće da lideri političkih partija i poslanici stave potrebe građana Kosova iznad političkih pitanja stranke i da opozicija i vlada rade na zajedničkim prioritetima, a prvi zadatak je izbor predsjednika", rečeno je u zajedničkoj izjavi ambasadora Kvinte na Kosovu.