Poruka predsjedniku LDK

Član Demokratskog saveza Kosova Naser Rugova poručio je lideru te stranke Lumiru Abdixhikuu da ne zaboravi da Vjosa Osmani nije kandidat LDK i da bi bilo pravilno i demokratski da se dopusti zastupnicima te partije, da na sjednici za izbor predsjednika Kosova glasaju u skladu sa svojim ličnim uvjerenjima.

"Istina je da zastupnike zaista imenuje stranka, ali oni su prije svega predstavnici građana i kao takve ih treba poštovati. Lično mislim da bi trebalo da učestvujemo u glasanju za izbor predsjednika, ali ne treba zaboraviti da Osmani nije naš kandidat, pa bi pravi stav, i zaista demokratski bio da poslanici postupaju prema ličnom uvjerenju i savijesti", napisao je Rugova na Facebooku.

Upitao je Abdixhikua zašto stranka vrši pritisak na svoje zastupnike.

"Od 2014. godine, LDK nije ništa drugačije poštovao mišljenje svojih članova i rasprave su često završavane rečenicom 'Predsjedništvo je odlučilo'. Skoro kao da smo mi komunistička partija, a da je Predsjedništvo Centralni komitet. Predsjedništvo ne može i ne treba više da odlučuje o stavovima zastupnika, inače ćete biti potpuno isti kao onaj prije vas", zaključio je Rugova.