Jednonedjeljna pauza

Sve preduniverzitetske obrazovne institucije od ponedjeljka će imati pauzu od jedne sedmice.

Ova odluka doneta je danas na drugom sastanku koji je održan za Radnu grupu, kojem su prisustvovali ministrica obrazovanja i nauke Arbërie Nagavci, službenici Ministarstva obrazovanja i nauke, predstavnici Kolegijuma opštinskih direktorijata obrazovanja, Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture, Savjeta roditelja, NIJZK, direktori škola i nastavnici.

Ovo je za IndeksOnline rekao predstavnik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Ymer Ymeri.

"Uz preporuku predstavnika Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, odlučeno je da će tokom naredne sedmice učenici biti na odmoru. Izgubili su 9 radnih dana, dva su nadoknađena, budući da je proljetni raspust prema kalendaru bio predviđen ove sedmice, a za ostalih sedam izgubljenih dana se očekuje da će biti nadoknađeni. Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture je predložio da se nastava održava i subotom", rekao je Ymeri.

"Zanimljivo je da su se za proljetnu pauzu svi složili, i Savjet roditelja i mi kao predstavnici nastavnika i opštinski direktorijat obrazovanja... S obzirom na sve veći broj inficiranih ovih dana i s obzirom da imamo slučajeva smrti nastavnika, na primjer danas imamo slučaj smrti u opštini Prizren gdje je nastavnik preminuo od COVID-19. Osim što su uzeti u obzir da su novi slučajevi COVID-a prisutni i kod djece, kod učenika, smatramo da je ova odluka vrlo korisna kako bi se ovih dana malo smanjila infekcija. Mislim da je to prije svega dobrodošlo za zdravlje i učenika i nastavnika, ali isto tako mislim da je djeci potreban svojevrstan odmor", kaže on.

Ymeri je dodao da se očekuje da sutra MON donese odluku o nadoknadi izgubljenih časova.

Kaže da će se tokom naredne sedmice raditi na dezinfekciji školskih zgrada.

Dodao je da će se nakon pauze nastava odvijati uz fizičko prisustvo u školama, a ne putem online nastave.