Uvijek je bilo koristi

Predsjednica Alternative i poslanica u parlamentarnoj grupi Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila rekla je da je glavni prioritet vlade Albina Kurtija nabavka antikovid vakcina, kao i da se slaže sa bivšom ambasadorkom Kosova u SAD Vlorom Çitaku koja je izjavila da bi trebalo da se potraži pomoć Izraela po tom pitanju.

"Vakcine su nam glavni prioritet, moram se složiti da je prijedlog gospođe Çitaku da je dobro raditi sa Izraelom po tom pitanju, jer je to država sa najvećim procentom vakcinisanog stanovništva na svijetu. Dobro je razgovarati o ovome", rekla je Kusari-Lila gostujući na T7.

Sa druge strane, kada je riječ o ambasadi Kosova u Jerusalimu, Kusari-Lila je napomenula da je i to pitanje o kome bi, takođe, trebalo razgovarati unutar Vlade.

"Za pitanja ambasade u Jerusalimu, moramo definitivno razmotriti stav Sjedinjenih Američkih Država, ali i odnos sa EU. Amerika je glasala za ovo pitanje, bilo je tri ili četiri senatora koji su glasali protiv, a svi ostali su bili jednoglasno za, uz podršku demokrata i republikanaca za ambasadu u Jerusalimu", rekla je Kusari-Lila.

Smatra i da je Kosovo u pogledu spoljne politike uvijek dosljedno "pratilo" SAD u tom procesu, od čega je uvijek bilo koristi. Prema njenim riječima, Turska je takođe tradicionalni partner Kosovu, i ne bi trebalo ugorziti odnose ni sa tom državom.

"Naravno, ne bi trebalo da rizikujemo odnose ili da pogoršamo odnos sa Turskom, jer je to prijateljska zemlja koja je pomogla Kosovu. Ipak, nadam se da će Turska dati priliku Kosovu da samo odluči oko pitanja ambasade. Ne možemo se uvijek složiti oko svega“, rekla je Kusari-Lila.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express